• Для розвитку та збереження капіталу українців, було розробилено план заходів, зі страхування від воєнних ризиків через спеціалізовані установи.

Переймаючи досвід інших країн, експерти пропонують декілька механізмів страхування інвестицій. Про це розповів у колонці "Економічної правди" Ігор Гужва, доктор економічних наук, голова правління аналітичного центру CMD-Ukraine. Він розповів, що у світі є спеціальні установи, які допомагають страхувати бізнес та інвестиції у разі "некомерційних ризиків" тощо.

Інвестори, фото freepik
Інвестори, фото freepik

По такому ж принципу пропонують працювати і в Україні, для того розробили і подали на розгляд депутатів законопроект.

Якщо його приймуть затвердять, необхідних нормативних актів Кабміном і Нацбанком, українські інвестори зможуть звернутись безпосередньо в Експортно-кредитні агентства (ЕКА), або в один з банків чи страхову компанію, які співпрацюють з ЕКА, і оформити страховку.

Популярні новини зараз
Не знайдуть цього в машині – отримаєте штраф: що можуть перевірити копи Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло Друг президента Зеленського Жека Кошовий зізнався, як "виживає" на 2 тисячі баксів у місяць По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі
Показати ще

Приблизно так сьогодні працює механізм страхування експортних контрактів, який здійснює ЕКА.

Гроші, фото telegraf
Гроші, фото telegraf

Покривати ризики ЕКА зможе, використовуючи власний статутний капітал, який на сьогодні складає близько 2 млрд грн. Або залучатиме міжнародних перестрахувальників, як це роблять інші ЕКА в розвинутих країнах.

Наявність механізму страхування інвестицій дозволить активізувати інвестиційну діяльність, зокрема це відкриє можливості для банківського фінансування, яке по суті на сьогодні фактично не використовується для фінансування проєктів у сфері виробництва.

Нагадаємо, ми писали, що простим українцям можуть підняти тариф на світло у 4 рази: вже навесні можуть чекати на нові ціни.

Як повідомляв "Знай.ua" кредити стали лагіднішими? Для молодих сімей змінилися умови іпотеки.

Також "Знай.ua" інформував, 5 секретних способів, як заробити гроші: українці про них просто забувають.