В Україні ціни на продукти харчування навіть не думають припиняти зростання, а впливає на це насамперед війна, а також проблеми з електропостачанням та темпи інфляції. У майбутньому покупців може чекати чергове подорожчання, за оцінками експертів.

Споживчий кошик повільно, але впевнено бідніє, проте не через те, що продуктів не вистачає на полицях супермаркетів, а через шалені ціни, які ледве можна стримати під тиском певних факторів.

Супермаркет. Фото: скрін youtube
Супермаркет. Фото: скрін youtube

В 2023 році також очікується ще більше скорочення площ. Аграрії прогнозують, що врожай буде на рівні 34 мільйонів тонн. Це на 43% менше від торішнього врожаю, але зернових для внутрішнього споживання має вистачити.

У першому півріччі є великий ризик того, що подорожчає житній хліб, оскільки врожаю жита, який зібрали восени, виявилося замало для виробництва. Вартість може зрости на 5-7%.

Популярні новини зараз
В Україні легкові авто ТЦК беруть на облік: що загрожує власникам Комунальники готуються запровадити новий тариф: яка платіжка збільшиться майже на 40% У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю
Показати ще

Ціни на хліб. Фото: скрін youtube
Ціни на хліб. Фото: скрін youtube

Великим шоком для українців стали ціни на гречку минулого року – за одну пачку просили близько 100 гривень, але крупа подешевшала після збирання нового врожаю. Однак далі ціни падати не будуть. Загалом протягом року не прогнозують сильного подорожчання круп.

Нагадаємо, цибуля і морква не припиняють зростати в ціні: українцям повідомили, чи залишаться доступними овочі навесні

Раніше ми писали про те, скільки українці платитимуть за газ у березні: компанії назвали актуальні тарифи

Як повідомляв Знай.ua, у Lifecell підняли вартість тарифів майже в 2 рази, компанія поспішила виправдатися: "Як був поганий зв'язок..."