В українському парламенті група нардепів зареєструвала новий проект закону, за допомогою якого хочуть запровадити акцизний податок на газовані води з додаванням цукру, інших підсолоджувальних чи ароматичних речовин.

Про це стало відомо завдяки новому повідомленню на порталі Верховної Ради України.

Солодка вода, скріншот: YouTube
Солодка вода, скріншот: YouTube

За словами "слуг народу", документ розроблено з метою скорочення негативного впливу солодких напоїв на здоров'я населення України шляхом зменшення їхньої економічної доступності (через механізм оподаткування).

Зазначається, що в українському суспільстві не спостерігається тенденцій до добровільної зміни харчових звичок — зменшення споживання продуктів, що негативно впливають на стан здоров'я, та переходу на здоровіше харчування. У той же час зростає захворюваність на цукровий діабет.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Верховна Рада України, скріншот: Youtube
Верховна Рада України, скріншот: Youtube

Так, депутати пропонують віднести води, включаючи мінеральні та газовані, з додаванням цукру, інших підсолоджувальних чи ароматичних речовин до підакцизних товарів та встановити з 1 січня 2024 року специфічну ставку податку у розмірі 0,1 євро за 1 літр напою.

Завдяки цьому, очікується, вдасться додатково зібрати до державного бюджету від 5,1 млрд. до 7,8 млрд. грн. на рік, а також знизити вживання солодких напоїв на 21%.

Нагадаємо, чарочка для "хорошого" сну: лікарі пояснили, чому пити алкоголь на ніч не найкраща ідея.

Раніше повідомлялося, що беруші більше не знадобляться: прості, але ефективні лайфхаки для боротьби з хропінням.

Також, на ранок може стати зовсім погано: які продукти не підходять як закуска до алкоголю.