Страсний тиждень – це шостий тиждень Великого посту. Вона починається якраз напередодні найважливішої православної урочистості – Великодня.

За церковним переказом саме цього тижня відбулася Велика вечеря, переказ, суд, розп'яття та поховання Ісуса. Тобто, останні дні його життя на Землі. Саме тому Страсний тиждень і вважається настільки важливим і кожен день називається Великим, і має свої різні традиції. Варто зазначити, що вони стосуються не тільки поведінки людини, але всіх чинників її життя, включаючи харчування.

Далі в матеріалі ми розповімо вам, всі правила харчування на Страсному тижні, щоб ви знали, щоб ви знали, що можна їсти в останній тиждень перед Великоднем.

Якого числа буде Страсний тиждень у 2023 році

Якщо порахувати, то можна заздалегідь зрозуміти, що Великдень ми відзначатимемо 16 квітня. А це означає, що напередодні буде й Страсний тиждень. Виходить, що останній тиждень Великого посту починається після 9 квітня, коли люди відзначатимуть Вхід Господнього до Єрусалиму.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі На ТЦК чекає колапс: терміни поставили в глухий кут Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

10 квітня – Великий понеділок – початок Страсного тижня, який триватиме до Великодня.

Харчування в Останній тиждень Великого посту

Як ми вже говорили вам, Страсний тиждень – це спогади про останні дні земного життя Ісуса. Тому кожен із днів і називається Великим. Тому зараз ми розповімо вам, що можна їсти щодня Страсного тижня.

Великий понеділок

Великий, або Страсний понеділок не дуже відрізняється від минулих тижнів Великого посту. Дозволено сухої їжі (хліб, свіжі, сушені та квашені овочі та фрукти). Тобто люди можуть їсти холодну неварену їжу.
До речі, цікаво, що цього дня дівчата мали прокидатися дуже рано та наводити лад у будинку. А по обіді всі йшли на город.

Пристрасний вівторок

Харчування у вівторок було трохи суворішим. Дозволялися лише фрукти, овочі, хліб та мед. А сам день для всіх був досить складним, адже жінки мали випрати все, а чоловіки оглянути поля та підготувати дрова, щоб піч була гарячою.

Чиста середа

Можна також їсти хліб, овочі та фрукти, холодну сиру їжу без олії. І цей день не просто називався "Чистим". Адже до середини тижня вже всі роботи в будинку мають бути завершені. Чоловіки прибирали на городі, а дівчата тим часом займалися будинком. Коли надвечір все вже було готове, починали замішувати тісто для паски, а дівчата вибирали яйця для писанок.

Чистий четвер

А цей день був доволі приємним у плані харчування. Людям дозволялося двічі на день їсти гарячу їжу з олією. Список продуктів, які можна їсти, не змінювався. А сам четвер ще називають Великим, чи Чистим. Все тому, що в цей день усі люди повинні піти до криниці, або річки, щоб скупатися. А у другій половині дня дівчата займалися писанками. Адже вже час фарбувати яйця до Великодня.

Страсна п'ятниця

А ось п'ятниця – найскладніший день, адже радять зовсім відмовитися від їжі. Краще обмежитися лише водою. Ну, звичайно, робити це не зовсім обов'язково, адже для здоров'я така помірність просто небезпечна. Адже за переказами саме цього дня Ісус помер. Тож, до речі, зранку треба було обов'язково відвідати церкву. У Страсну П'ятницю заборонено співати та веселитися. Кульмінацією цього дня є винесення Плащаниці.

Велика субота

У суботу вже можна поїсти. Один раз на день дозволена гаряча їжа, але без олії. Так само у сирому вигляді можна вживати фрукти, овочі, горіхи та мед. А ввечері дівчата починали вже готуватися до Великодня: пекли паски, готували смажене та варене та наповнювали спеціальний кошик.

Великодня неділя

І нарешті Великий піст закінчено. Великдень, а отже всі обмеження в їжі знято. Можна їсти все, чого душа забажає. Тим більше, що стіл на Великдень обов'язково буде досить багатим.

Мабуть це все. Як можна помітити, найскладнішими днями Страсного тижня буде її початок і п'ятниця, коли їжа заборонена. Натомість після цього вже піст закінчиться і можна буде весело та смачно відзначати Великдень.

Нагадаємо, коли не можна пекти паску на Великдень: церковні заборони та поради.

Раніше ми повідомляли, що приготувати на Великдень у 2023 році? 5 рецептів салатів, які точно прикрасять ваш стіл: з овочами, яблуками та навіть печінкою.