Скоро українці відзначатимуть Христовий Великдень. Здавна це свято вважається сімейним, кожен намагається провести його зі своїми близькими.

Нині у кожному будинку Великдень святкують по-різному. А раніше все – починаючи з підготовки до свята та закінчуючи ранковим розговінням, – проходило у всіх господарів однаково. Більшість традицій ми не зберегли у побуті у наші дні. Але згадки про них збереглися.

Останній тиждень перед Великоднем мав кілька назв - Білий, Жильний, Вербний, Чистий або Страсний.

До Великодня господарі мали вичистити все від зимового бруду та сміття. Причому зробити це треба було ще у четвер. Роботу по господарству було чітко поділено по днях тижня.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Так, у понеділок треба було помазати глиною та побілити стіни у хаті. Підлогу обов'язково підводили жовтою і червоною глиною. Мили столи, лавки, вікна, двері, все складали, прибирали, адже після цього прибирання, принаймні, два тижні вже ніхто не робив.

У вівторок люди влаштовували велике прання - прали чи не все, що було в хаті. Господар на той час наводив порядок у хлівах.

У середу - закінчували все, що не встигли зробити попередніми днями. Цього ж дня завершували городні роботи. Після Страсного четверга працювати на городі вже не можна було.

Традиційно до свята жінки діставали свої найкращі вбрання. Це робили також у середу. Ще дівчата до Великодня золотили вінки. Золото прикладали до листочків, пір'їнок і таким чином прикрашали вінок.

Варто зазначити, що на Страсному тижні господарі намагалися нічого з дому не позичати.

Початок великодніх свят відраховували саме від четверга. Зранку люди мали багато роботи. Саме з четверга і до суботи тривали приготування солодощів до свята.

Господині у четвер пекли паску. Після того, як випікали святковий хліб, жінки засовували ноги та руки в піч, яка трохи охолола, щоб не хворіли та могли довго ходити.

Увечері у Чистий четвер молодь скрізь запалювала вогні, а хлопці котили запалене дерев'яне колесо. Такі традиції пов'язані з померлими предками. Вважалося, що в цей час Бог відпускав душі на землю. Душі були різні – і добрі, і злі. Вогонь мав захистити від усього поганого.

Нагадаємо, коли не можна пекти паску на Великдень: церковні заборони та поради.

Раніше ми повідомляли про паску за рецептом від бабусі: завжди виходить і викликає захоплення.