Страсний тиждень – це останній тиждень перед великим святом Великодня. Цей тиждень отримав таку назву на честь пам'яті про останні дні Ісуса Христа на Землі.

У Великий вівторок (11 квітня 2023 року) християни завершують приготування перед Великоднем. Цього дня заведено прати, прибирати, гладити, а також зашивати одяг. Обов'язково необхідно викинути все непотрібне та закінчити процес прибирання та ремонту.

Великий вівторок – це другий день Великого тижня. У цей день усі православні мають згадати Ісуса Христа та його проповіді, які він давав у храмі міста Єрусалим. Саме в цей день учням розповідали про воскресіння мертвих, Страшний суд, данину кесарю, десятьох дів і талантів.

У Страсному тижні кожен день вважається Великим. У церквах, у ці дні відбуваються особливі служби. Крім того, цього тижня тримається найсуворіший пост. Не можна їсти м'яса, риби, яєць, молочних продуктів, а також рослинної олії.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Віруючі повинні сумувати, тому не слід співати, танцювати та радіти. У цей період потрібно відвідувати служіння і максимально очиститися до світлого свята Великодня.

Пристрасні дні призначені не тільки для особистого покаяння, але й для того, щоб згадати, що в останні дні свого життя робив Ісус Христос. Також у Великий вівторок можна почати закуповувати продукти на Великдень.

Головні заборони та прикмети на свято

Якщо у цей день першим, кого ви зустрінете, буде чоловік, то рік буде щасливим. Зіткнувшись з жінкою, чекайте на неприємності. Діти до поповнення в сім'ї.

Щоб весь рік прожити в багатстві, у Великий вівторок зранку господині готували пісну випічку та годували безпритульних.

Під час Великого посту відвідувати храм рекомендується щодня. Якщо в будинку присутня тяжкохвора людина, у Великий вівторок необхідно вирушити до церкви і набрати біля неї землі у невеликий мішечок. Потім мішечок із землею потрібно покласти під подушку хворого і не витягувати його до Великодня. У неділю мішечок беруть і закопують його біля церкви, де було взято землю. Народна мудрість свідчить, що завдяки цьому людина незабаром зможе одужати і назавжди забуде про ненависну недугу.

Під час Страсної седмиці заборонено лаяти інших людей і згадувати про ворогів, інакше весь рік проживете у злості та матимете нових ворогів.

Страстний тиждень: джерело: скріншот з  YouTube
Страстний тиждень: джерело: скріншот з YouTube

Нагадаємо, коли не можна пекти паску на Великдень: церковні заборони та поради.

Раніше ми повідомляли, що приготувати на Великдень у 2023 році? 5 рецептів салатів, які точно прикрасять ваш стіл: з овочами, яблуками та навіть печінкою.