Крім Великого (Страсного) понеділка, 10 квітня - день вшанування пам'яті святого Іларіона Нового, ігумена Пелікітського.

Інші назви свята: "Іларіон", "Євстрат", "Мати та мачуха". Свою назву "виверни оглоблі" день отримав за те, що до 10 квітня погода теплішає та снігу більше не чекають. Це означає, що настав термін прибирати сани. Для цього їх потрібно звільнити від оглобуля.

Сьогодні головною квіткою є мати-й-мачуха. Ця квітка наш народ дуже любив, навіть складав легенди про неї. Рослина дуже корисна і з неї можна приготувати сьогодні лікарський чай. При грудних хворобах потрібно поєднувати її з алтеєм і материнкою, щоб це був потогінний засіб – з малиною, від бронхіту заварюють із ромашкою.

Не забувайте, що Степанів вінок, який плетуть 15 серпня і який не тільки очищає будинок від хвороб, але й якщо заварити його трави, то це допоможе хворому сьогодні цей вінок втрачає свої цілющі сили. Тож заварювати його немає сенсу.

Популярні новини зараз
"Продам місце в черзі": чоловіки штурмують ТЦК, воєнкоми не справляються Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги
Показати ще

Сни 10 квітня означають таке:

  • якщо побачити курей – до з'ясування стосунків;
  • сваритися з начальством - до спокійного життя;
  • вивертати собі кишені - до дрібної крадіжки;
  • пити молоко – до хвороби батьків;
  • рубати курей або красти - до ганьби;
  • міряти хустку - до статку;
  • скло вставляти в раму - до нового шлюбу.

Ну і звичайно не забувайте про те, що все ще триває Великий піст. Більше того, починається Страсний тиждень, а це означає, що стартували найважливіші дні перед Великоднем (16 квітня).

Що не можна робити 10 квітня

У цей день вшановується пам'ять свята. Але зробити це потрібно обов'язково осяявши себе хресним знаменням, інакше водяний потягне до себе під воду. Також у жодному разі не можна говорити про водяний поряд з водою, а ще лаятися біля неї та згадувати чорта.

Нагадаємо, коли не можна пекти паску на Великдень: церковні заборони та поради.

Раніше ми повідомляли про паску за рецептом від бабусі: завжди виходить і викликає захоплення.