Велика середа (12 квітня) – третій день Страсного тижня, який є підготовкою до одного з найважливіших свят у році – Великодня.

Усі ми пам'ятаємо про те, що є Чистий четвер, Страсна п'ятниця та Вербна неділя, але не кожен знає, що всі дні Страсного тижня – це окремі свята, які називаються Великими.

І сьогодні ми розповімо вам найцікавіше про Велике середовище – його традиції та головні заборони свята.

Священик, церква, фото: Знай.ua
Священик, церква, фото: Знай.ua

Велика середа: традиції свята

Цього дня християни повинні згадувати рішення Іуди зрадити свого вчителя Ісуса Христа. Також згадується грішниця, яка, обмивши сльозами і помазавши дорогоцінним світом ноги Христа, підготувала Його таким чином до поховання.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Люди намагаються цього дня читати Євангеліє і більше молитися, згадуючи Бога. З ранку та ввечері у всіх храмах буде спеціальне богослужіння, яке рекомендується відвідати.

Звичайно, потрібно молитися і просити благословення собі та своїм близьким, просити вибачення за все, що ви могли зробити поганого. Вважається, що у Страсний тиждень Бог вас простить та допоможе.

У Велику середу прийнято виносити з дому все сміття, купувати всі необхідні інгредієнти для фарбування яєць, приготування пасок тощо.

Саме цього дня слід сповідатися.

Велика середа
Велика середа

Велика середа: чого не можна робити

Цього дня вже не можна займатися шиттям, в'язанням та нічим подібним. Хоча робота вдома поки що дозволена. Саме тому люди у Велике середовище намагаються закінчити всі справи, пов'язані з приготуванням до Великодня.

Також прийнято купувати всі необхідні продукти для приготування страв до Великодня. Але щоб починати готувати щось краще почекати Чистого четверга.

Так само треба упорядкувати всі штори та килими. Їх потрібно вимити, висушити та повернути на місце, щоб зустрічати велике свято у повній чистоті.

Крім цього, був цікавий обряд, завдяки якому можна було отримати міцне здоров'я. Для цього потрібно було набрати в кухоль води з колодязя, або річки, тричі перехреститися, накрити її новим чи чистим рушником і залишити до вечора. А вже після 12 години ночі, потрібно було так само перехреститися та обмитися цією водою, залишивши трохи в гуртку. Після цього не можна було витиратись, а одяг одягти на мокре тіло. Залишок води виливали на кущ або дерево. Вважається, що після цього тіло перероджується.

Велика середа
Велика середа

Нагадаємо про важливі правила Великого посту: як підготувати тіло та душу до Великодня у 2023 році.