Українці люблять святкувати Великдень, адже це дуже світле свято, яке має безліч традицій. Їх дотримувалися наші предки віками. Зокрема, вони стосуються харчування у цей період.

Експерти розповіли, що необхідно з'їсти насамперед після того, як закінчиться Великий піст. У ніч на Великдень віруючі традиційно приходять на особливу службу до церкви, де святять продукти зі святкового кошика. Найчастіше це те, що не можна їсти під час посту – яйця, ковбаса, вино та паска.

Продукти, Великдень, скріншот: YouTube
Продукти, Великдень, скріншот: YouTube

Також дуже важливо знати, чим першим побалувати себе після обмежень. Цієї традиції дотримуються навіть ті, хто не постився.

І так, в останній день, який вважається найскладнішим, дозволяється пити лише воду. Це дозволить очистити тіло та душу. З їжею доведеться почекати до нічної служби у храмі.

Популярні новини зараз
Нові правила військового обліку: українців штрафуватимуть без їхнього відома Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

У неділю, коли закінчився піст, насамперед необхідно з'їсти фарбоване варене яйце, згідно з традиціями. Воно символізує свято та вічне життя. Після яйця можна приступати до інших ласощів, зокрема, до паски. Їх зазвичай господині готують самостійно та святять у церкві.

Яйца на Великдень, фото: Знай.ua
Яйца на Великдень, фото: Знай.ua

Нагадаємо, страсний тиждень -2023: що потрібно робити щодня перед Великоднем - від прання до приготування пасок

Раніше ми писали про те, що не можна їсти в останній тиждень перед Великоднем: правила по днях Страсного тижня

Як повідомляв Знай.ua, що потрібно обов'язково зробити в Страсний понеділок: головні правила та заборони останнього тижня перед Великоднем