Деякі українці мають право на зниження пенсійного віку, тож для виходу на заслужений відпочинок можуть не чекати 60-річчя. Хто може піти на пенсію раніше, розповіли у Пенсійному фонді України.

До ПФУ звернувся 55-річний українець, щоб уточнити своє право на достроковий вихід на пенсію, оскільки проживає в чорнобильській зоні.

Пенсіонер. Фото: скрін youtube
Пенсіонер. Фото: скрін youtube

"Народився 1968 року, проживаю у 4-й чорнобильській зоні, але посвідчення в мене немає. Стаж роботи 34-35 років. У якому віці я можу вийти на пенсію?", - запитав чоловік.

У Пенсійному фонді відповіли, що право на зниження пенсійного віку мають українці, зокрема ті, хто прожив або відпрацював у зоні посиленого радіологічного контролю станом на 1 січня 1993 року не менше чотирьох років. За кожні три роки проживання в цій зоні відбувається 1 рік пенсійного віку, але не більше 5 років.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Пенсіонери, скріншот: YouTube
Пенсіонери, скріншот: YouTube

Водночас для осіб, які проживали або працювали у чорнобильській зоні з моменту аварії до 31 липня 1986 року незалежно від часу проживання чи періоду роботи у цей період, є 2 роки початкової величини зниження пенсійного віку. Таким громадянам достатньо прожити чи опрацювати у цій зоні 9 років.

У ПФУ додали, що якщо названі умови не виконані, то людина має право вийти на пенсію за загальними правилами – у 60 років (за наявності необхідного стажу).

Раніше портал Знай повідомляв, що спеціальні карти більше не потрібні: переселенцям спростили процедуру отримання пенсії.

Також наш портал інформував, що все залежить від того, скільки часу працюєш: у Пенсійному фонді пояснили, як розраховують страховку у разі нещасного випадку на роботі.

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, "Держава має брати витрати пенсіонера на себе": у ПФУ зізналися, кому збільшили виплати на 500 гривень.