14 квітня християнський світ східного обряду згадує Велику п'ятницю, її ще називають Страсною.

Страсна п'ятниця пов'язана з євангельським оповіданням про обговорення Ісуса Христа, його розп'яття, смерть і поховання.

Наступного дня після Великого четверга, після Таємної вечори, молитви в Гефсиманському саду та зради Юди, "негайно вранці первосвященики зі старійшинами і книжниками і весь синедріон склали нараду і, зв'язавши Ісуса, відвели і зрадили Пілату", - розповідає євангеліст Марк.

За звичаями того часу напередодні юдейського Великодня відпускали одного із засуджених на смерть. У той день до смерті був засуджений Ісус і "хтось на ім'я Варавва зі своїми спільниками, які під час заколоту зробили вбивство".

Популярні новини зараз
Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще

Пилат спитав у натовпу: "Чи хочете, відпущу вам Царя Юдейського?" - саме таке прізвисько отримав Ісус. " Але первосвященики порушили народ просити, щоб відпустив їм краще Варавву" , і натовп зажадав залишити життя розбійникові.

Потім Пілат поставив ще одне запитання: що ви хочете зробити з цією людиною? І почув у відповідь: "Розіпни його!" Пилат не збирався здаватися так швидко, і спитав: "Яке ж зло зробив він?" Але на той час натовп був занадто розігрітий, щоб мислити раціонально, і просто знову проревела: "Розіпни його!".

І Пилат помилував розбійника, а Ісуса віддав на розп'яття. Далі він мав пройти через приниження. Знущаючись, воїни одягли на Ісуса багряницю – червоний плащ, що нагадує мантію правителя, та саморобну "корону" - терновий вінець. "Радій, Царю Юдейський!" – кричали вони йому. " І били Його по голові палицею, і плювали на нього, і, стаючи на коліна, кланялися йому. Коли ж насміялися з нього, зняли з нього багряницю, одягли його у власний одяг його і повели його, щоб розіп'яти його", - розповідає євангеліст Марк.

Це місце називалося Голгофою, тобто "лобним місцем". Там і розіп'яли Ісуса, а поряд з ним – двох розбійників. "О шостій годині настала темрява по всій землі і тривала до години дев'ятої. О дев'ятій годині заволав Ісус гучним голосом: "Боже мій! Боже мій! навіщо ти мене залишив? " І за кілька хвилин, " проголосивши голосно, віддав дух " .

У той же момент "завіса в храмі роздерлася надвоє" , і тоді в натовпі з'явилися перші ознаки прозріння: "Істинно цей чоловік був син Божий" , - сказав сотник.

Увечері Йосип Аримафейський прийшов до Пілата просити тіло Ісуса, і той погодився. Отримавши тіло, Йосип обвив його спеціальною похоронною тканиною – плащаницею – і помістив його у новий склеп, приваливши вхід величезним каменем.

Що не можна робити в Страсну п'ятницю

Останній тиждень перед Великоднем – тиждень найсуворішого посту, а Страсна п'ятниця – найпісніший день цього тижня. Церква закликає віруючих повністю утриматися від їжі до церковного обряду винесення плащаниці. Далі до кінця дня дозволяється лише хліб та вода.

Заборонено займатися домашньою роботою, у тому числі збиранням, пранням, готуванням, роботами на городі.

Заборонені алкоголь та секс.

Галасливі застілля виключені. Якщо на Страсну п'ятницю випало день народження або інше сімейне свято, святкування краще перенести на інший день.

Страсна п'ятниця
Страсна п'ятниця

Незважаючи на церковну заборону займатися домашніми справами, у народі існувало повір'я: хліб, випечений у Страсну п'ятницю, стає оберегом від хвороб – він може зцілювати, а також захищати корабель від аварій корабля, а будинок – від пожеж.

Свічка, яка використовувалася під час служби в Страсну п'ятницю, також вважається оберегом, що очищає життєвий простір, а також приносить у будинок щастя і достаток.

Якщо у Страсну п'ятницю посіяти петрушку, вона дасть подвійний урожай.

Якщо у цей день освятитимуть кільця в церкві, вони захищатимуть від хвороб.

Якщо у Страсну п'ятницю відлучити дитину від грудей, це забезпечить малюку здоров'я та щастя.

Якщо в ніч на Страсну п'ятницю небо чисте та зоряне, це віщує хороший урожай пшениці.

Нагадаємо, що має бути на Великдень у кошику і чому не можна брати сіль, фрукти та алкоголь до церкви.

Раніше ми повідомляли про паску за рецептом від бабусі: завжди виходить і викликає захоплення.