Страсна п'ятниця – час смутку та скорботи. І пов'язано це з тим, що, згідно з біблійною історією, саме цього дня розіп'яли Ісуса Христа на Голгофі.

Спаситель пожертвував собою, щоб спокутувати гріхи людей, а через три дні воскрес.

Ісус Христос - арт, скріншот: christolube
Ісус Христос - арт, скріншот: christolube

Коли Страсна п'ятниця у 2023

Велика п'ятниця відзначається на п'ятий день Страсного тижня, тобто перед Великоднем. 2023 року цей день випадає на 14 квітня, а Великдень – на 16 квітня.

Страсна п'ятниця: чому так називається

Відповідно до біблійної історії, саме у п'ятницю відбувалися так звані Страсті Христові. Тобто цього дня розіп'яли Ісуса на горі Голгофа. Загибелі передували страшні муки. Усі страждання, перенесені Спасителем в останні години свого життя, називають в Євангеліях Страстями Христовими.

Популярні новини зараз
Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар"
Показати ще

У Страсну п'ятницю у храмах згадують про ці події. Цього дня прийнято проводити особливий ритуал, який має назву «винос Плащаниці». Це плат, на якому зображено Ісуса в труні.

Пристрасна п'ятниця

Страсна п'ятниця 2023: народні звичаї та обряди

Страсна п'ятниця – єдиний день у році, коли не відбувається ранкове богослужіння, є лише Вечірня служба з виносом Плащаниці. Ритуал здійснюють у другій половині дня. Плащаниця – це плат із зображенням на повний зріст Христа, який лежить у труні. Її залишають на спеціальному місці у центральній частині храму. Ритуал має на увазі прикрасу Плащаниці різними пахощами та живими квітами на згадку про те, як дружини-мироносиці помазали пахощами тіло похованого Христа.

На Велику п'ятницю слід утримуватись від їжі до того, як у храмах не проведуть ритуал винесення Плащаниці. Для тих, хто дотримується строго посту, після цього дозволяється вживати виключно хліб і чисту воду.

Страсна п'ятниця
Страсна п'ятниця

В інших віруючих також прийнято нічого не їсти до ритуалу виносу. А після повернення з храму сім'я сідає за стіл вечеряти. Їжа в Страсну п'ятницю – пісна, навіть риба забороняється цього дня. В основному їдять овочі: капусту, картопля, огірки. Цього дня забороняється займатися важкою працею, господиням дозволяється лише пекти паски та садити капусту.

Усі роботи, пов'язані з підготовкою до Великодня, потрібно закінчити до цього дня, щоб на свято нічого не могло відволікти від молитви та думки про Ісуса.

На Страсну п'ятницю заборонено вдаватися до веселощів, влаштовувати вечірки. Вважається, що той, хто цього дня надаватиметься веселощами, проплаче весь наступний рік.

Стародавні християни вважали, що на Страсну п'ятницю треба пекти, оскільки здоба, приготовлена ​​цього дня, ніколи не покриється пліснявою і матиме цілющу силу. А моряки вважали, що такий хліб оберігає від краху корабля.

Великодня паска, начинка, фото: Знай.ua
Великодня паска, начинка, фото: Знай.ua

У народі вважалося, що після церковної служби до будинку потрібно принести 12 свічок, що горять. Їх слід розставити по всьому приміщенню та дати догоріти до кінця. Вважається, що це принесе щастя та достаток на наступні дванадцять місяців.

Також на Страсну п'ятницю було прийнято перевіряти, чи немає у будинку заговорених предметів. Разом із церковною свічкою потрібно пройти по будинку, предмет, біля якого вона затріщить, зіпсований.

Пристрасна п'ятниця

Заборона також стосується сексу. Дитина, яку зачали у Страсну п'ятницю, народиться з фізичними відхиленнями чи хворобами. Люди вірили, що навіть якщо діти будуть здорові, то, ставши дорослими, стане злочинцем.

Пострижете чи пофарбуєте волосся – втратите здоров'я. Люди вірили, що у п'ятницю не можна робити жодних косметичних процедур.

Із самого ранку потрібно виконати особливий ритуал. Насамперед гляньте в вікно. Якщо першою побачите птаха, для дівчини це віщує нове знайомство, а для хлопця – добру новину. Якщо погляд упав на кішку – буде достаток і багате життя. Побачили першу собаку - поганий знак, що віщує біду. Молода дівчина знак благополуччя. Хлопець – весь рік не хворітимете. А от якщо побачите старого чи інваліда, то це віщує біду, тож будьте обережні.

Пристрасна п'ятниця

Нагадаємо, що має бути на Великдень у кошику і чому не можна брати сіль, фрукти та алкоголь до церкви.

Раніше ми повідомляли про паску за рецептом від бабусі: завжди виходить і викликає захоплення.