Останній день перед Великоднем називається - Страсна чи Велика субота. У 2023 році цей день випадає на 15 квітня.

У Велику суботу потрібно багато встигнути зробити: допекти паски та довести до повного приготування кожну пасхальну страву, пофарбувати яйця, прикрасити будинок та обов'язково сходити до церкви.

Це день спогадів про поховання Христа і останній день перед Великоднем. Страсна субота – наймістичніший день Великого посту, оскільки все найголовніше, що відбувається сьогодні, відбувається в іншому світі.

За християнською та православною історією у пристрасну суботу учні Ісуса Христа перебували у скорботі про втрату свого Вчителя. Тіло розп'ятого Ісуса покладено в гробницю, вхід до неї завалений величезним каменем. Але дух Спасителя залишив своє тіло в труні і спустився в пекло, щоб звільнити праведні душі, відкрити для них "брама раю" і розвіяти темряву.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Жодна з чотирьох канонічних євангелій не розповідає про зходження Ісуса до пекла. У Новому Завіті можна знайти лише деякі натяки на це - у ньому є кілька фраз апостола Петра, що побічно вказують на цю подію. Більше про це сказано в апокрифічних (неканонічних) євангеліях.

Велика субота також є днем ​​приготування до Великодня, який віруючі зустрічають на всенічній службі в ніч із суботи на неділю. Цієї ж ночі в Храмі Гробу Господнього в Єрусалимі очікують сходження Благодатного Вогню.

"Тиха" субота - саме так називають цей день православні християни, день скорботи за розп'ятим у п'ятницю Ісусом Христом. У тиху суботу гріх веселитися.

Барвна субота
Також пристрасну суботу називають "барвною" суботою, бо цього дня прийнято фарбувати яйця. Усі: і старі, і малі в суботу йшли до церкви піднести молитви Господу і приносили до храмів для освячення паски та яйця.

Нагадаємо, що має бути на Великдень у кошику і чому не можна брати сіль, фрукти та алкоголь до церкви.

Раніше ми повідомляли про паску за рецептом від бабусі: завжди виходить і викликає захоплення.