Перший тиждень після Великодня називається Світлий тиждень або Світлий тиждень. У цей час прийнято відпочивати, ходити в гості, радіти життю, знаходити привід для веселощів і вітати один одного, кажучи: "Христос Воскрес - Воістину Воскрес!"

У Світлий четвер, який у 2023 році випадає на 20 квітня, вважалося сприятливим ходити на цвинтарі та прибирати на могилах своїх покійних родичів, залишати на них писанки та паски. За повір'ями, якщо прилітає птах і сідає на надгробок, то покійний родич зараз знаходиться поряд і приймає частування.

Першого четверга після Великодня дівчата зазивали весну, виконуючи на пагорбах зворушливі пісні. Починаючи з четверга, можна було влаштовувати оглядини і молоді люди наглядали собі наречену.

Колись на четвертий день великоднього тижня "водили кобилу". На ціпку робили голову, прив'язували хвіст, накривали веретеном. Зверху на цього коня сідали охочі покататися. Чоловік вбирався циганом і водив цю кобилу вулицею. Коли кобила падала, тоді циган "гриз" їй вухо і вона вставала.

Популярні новини зараз
Кому як пощастить: ПриватБанк виплатить клієнтам від 150 до 5000 грн Українці ломляться у ТЦК перед ухваленням нового закону про мобілізацію: але добровольцями "майже не пахне" Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку
Показати ще

Святкування до четверга вже закінчується, але на столах ще можуть стояти паски, крашанки та звучати: "Христос воскрес-Воістину воскрес!". Так дозволялося відзначати протягом 40 днів – до самого Вознесіння.

Чого категорично не можна робити на Світлий четвер

Оскільки свято Великодня — торжество життя над смертю, тому весь Великодній тиждень треба радіти, а не журитися за померлими. Також у ці дні не проводять панахиди. Натомість хрестити дітей можна.

Також вважається, що народжене під час великоднього тижня немовля, буде наділене богатирським здоров'ям, удачею і багато чого досягне в житті.

На Світлому тижні не прийнято проводити обряд вінчання. Зате можна влаштовувати оглядини наречених, ходити на танці, веселитися та радіти життю.

Не можна лаятися і конфліктувати, думати про погане, бажати людям зла — світле свято Пасху варто зустрічати у повному умиротворенні та з чистим серцем, відкритим до щедрості та милосердя.

Нагадаємо, що в жодному разі не робіть цього тижня після Великодня: суворі заборони на Світлу седмицю з 17 по 23 квітня.

Раніше ми повідомляли, як потрібно поводитися після Великодня? Дві молитви, які читають увесь Святий тиждень.