Християни святкують церковне свято 30 квітня на честь преподобного чудотворця Зосима. У народі його вважають покровителем бджолярів та пасічників.

Святому Зосиму моляться за здоров'я бджіл, а пасіку окроплюють святою водою. Щоб захистити пасіку від чужих бджіл, у землю вбивають осиковий кілок.

Бджола робить мед, фото з вільних джерел
Бджола робить мед, фото з вільних джерел

Також у ніч із 30 квітня на 1 травня відбувається Вальпургієва ніч. Вона знаменує закінчення зими та остаточний прихід весни. Свято це язичницьке. Стародавні слов'яни цієї ночі спалювали сміття, що залишилося після зими і ходили збирати ранні трави, а ще загадували бажання, зав'язуючи стрічки на березі або спеціальному травневому жердині.

У Вальпургієву ніч вважається, що світ сновидінь як ніколи близький до світу реального. Тому багато сновидців вважають, що в цей період у снах розкривається істина і навіть доля людини на найближчі кілька років, яку їй не можна змінити, хоч би як вона старалася.

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Вважається, що цієї ночі сняться пророчі сни. Вони максимально детальні, сплячий може пізнавати місця, запахи, звуки, запам'ятовувати обличчя та голоси людей.

Спляча людина, фото: Знай.ua
Спляча людина, фото: Знай.ua

Наші пращури спостерігали за тим, на які рослини в першу чергу сядуть бджоли. Говорили, що саме ці рослини цього року дадуть багатий урожай. Також у день Зосіми оббризкували водою з медом квітучі дерева, щоб бджоли злетілися на запах і краще запилювали сад. Цей день вважається вдалим для посіву буряків та моркви, а також приготування страв із цих овочів. Для гарного врожаю насіння перед посівом замочують у воді, в яку кидають мідну монету.

Монета. Фото: скриншот Violity
Монета. Фото: скриншот Violity

Що не можна робити 30 квітня

Оскільки цей день вважається магічним і добре підходить для різного чаклунства, то він ще й небезпечний. Існує повір'я, що сьогодні відкриваються ворота у потойбіччя, а відьми збираються вночі на свій шабаш. Тому треба бути дуже обережним: не піднімати речей під дверима та на перехрестях, не приймати подарунків, а ввечері не можна ще й пекти хліб.

Нагадаємо, що 100 гривень за кг гречки: знову чекати на космічні цінники?