Українці звикли їздити на відпочинок до інших країн у пошуках мальовничих місць та зовсім забули про те, що наша країна не менш дивовижна та неймовірно красива.

Україна настільки різноманітна, що невпинно нас дивує та захоплює. Одна з гордостей нашої країни – це Карпати.

Ми розповімо найцікавіші факти про Карпати.

1. Найвище гірське село в Карпатах – це село Чернівецької області, розташоване на висоті 1100 м над рівнем моря, називається Випчина.

Популярні новини зараз
ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло Друг президента Зеленського Жека Кошовий зізнався, як "виживає" на 2 тисячі баксів у місяць
Показати ще

2. Першу геологічну карту в Україні вчені зіставили саме з території Карпат. Це сталося далекого 1809 року. Про це повідомляє Lviv1256.com.

3. Ви колись чули про печеру з прозорими стінами? А в Україні така є. Знаходиться у Тячівському районі Закарпатської області. Це карстова печера, яка була сформована у юрський період у вапнякових породах. Має 2 камери, розташовані перпендикулярно одна до одної. Стіни камер покриває молочно-білий прозорий кальцит та зелені візерунки.

4. Найбільш високогірний готель у Карпатах – "Беркут". Заклад збудували на Яблуницькому перевалі на висоті 930 м над рівнем моря 1968 року.

5. Найвища залізнична станція у Карпатах – вокзал "Бескід". Височить над рівнем моря на 790 м-коду.

6. Найдовший духовий музичний інструмент у Карпатах та у світі – трембіта. Це конусоподібна трубка із дерева. Досягає 4 м завдовжки. Чутність звуку інструмента перевищує 10 км.

7. У Карпатах є музей лісу, який працює у селі Усть-Чорна. Експозиція розповідає про професію лісорубів. У музеї зберігається колекція транспорту для лісових робіт.

8. 1907-го на території українських Карпат виявили копалини тварин льодовикового періоду. На глибині близько 12,5 м знайшли мамонта. Ще глибше – величезного оленя, носорога, різних птахів та представників класу земноводних.

9. Неподалік села Середнього Водяного у Рахівському районі Закарпатської області є скелі з "ієрогліфами". Дивні написи – витвір природи. Утворені хвилями стародавнього моря.

10. Найвищим деревом у Карпатах була 140-річна європейська модрина. Зрубана в Рахові, мала висоту 54 м.

Дитячий табір у Карпатах. Фото кадр з "Youtube"
Дитячий табір у Карпатах. Фото кадр з "Youtube"

Нагадаємо, що медик оголосив збір на моноколесо для фронту: соцмережі вибухнули жартами та мемами.

Раніше ми повідомляли, чи в Україні можуть мобілізувати студентів у разі загострення на фронті: відповідь від депутата.