В Україні триває війна та загальна мобілізація. Усі чоловіки та жінки призовного віку підлягають мобілізації.

ЗСУ. Фото: скриншот Youtube
ЗСУ. Фото: скриншот Youtube

Юрист Ростислав Кравець, пояснив скільки осіб з родини можуть залучити до лав ЗСУ та хто з членів сім'ї не підлягає мобілізації.

Правозахисник розповідає про те, що законодавство не забороняє працівникам військкоматів мобілізувати усіх членів родини.

"Відповідно, можуть мобілізувати усіх. І чоловіка, і дружину, і повнолітніх дітей. Якщо усі члени родини підлягають під мобілізацію, то їх усіх можуть призвати на військову службу", – каже Кравець.

українські військові ЗСУ
українські військові ЗСУ

Популярні новини зараз
ТЦК посилюють правила перевірок військовозобов'язаних Учні залишаться без відпочинку: школи скасовують осінні канікули Нова допомога для переселенців: майже 11 тисяч гривень кожному Будуть призвані у двох випадках: нові правила мобілізації чоловіків старше 50 років
Показати ще

Однак як розповів юрист існують певні винятки.

Так жінки та чоловіки, чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки та оборони, відсічі й стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі та стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану, призову не підлягають.

Військкомат в Україні, фото comments
Військкомат в Україні, фото comments

Близькими родичами вважаються:

  • чоловік;
  • дружина;
  • син;
  • донька;
  • батько;
  • мати;
  • дідусь;
  • бабуся;
  • рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра.


Ростислав Кравець звертає увагу на те, що якщо родина виховує неповнолітніх дітей, то когось одного з батьків мають залишити виховувати дитину.

Українці з дитиною, фото: Знай.ua
Українці з дитиною, фото: Знай.ua

"Якщо у родині є неповнолітні діти, то чоловіка можуть мобілізувати, а вже дружину – ні. Але, якщо усі діти повнолітні, то можуть забрати і чоловіка, і дружину, і повнолітніх дітей. Тобто усю родину", – зазначає юрист.

Нагадаємо, шість причини, коли можуть анулювати відстрочку від мобілізації

Як повідомляв Знай.ua, чи можуть перетинати кордон родичі загиблих військових: пояснення експерта