В Україні багато хто очікував, що масові відключення світла можуть повернутися влітку через дефіцит електроенергії, однак у ДТЕК поспішили запевнити, що цього можна уникнути за рахунок імпорту.

Цікаві моменти у цьому питанні розкрив експерт у сфері енергетики Юрій Корольчук. Він зазначив, що дефіциту влітку справді можна не боятися, але взимку блекаут цілком можливий, оскільки енергосистему не ремонтують. Саме тому ДТЕК Ахметова просить у держави на відновлення ТЕС 5,5 млрд. грн. чи 140 млн. доларів.

ДТЕК завершив монтаж і почав пусконалагоджувальні роботи
ДТЕК завершив монтаж і почав пусконалагоджувальні роботи

"І все в принципі нормально. Хто лише зараз у держави не просить. Але ДТЕК зазвичай і в минулі мирні роки витрачав на поточні, сезонні ремонти ТЕС до 120 млн. дол. Тому фактично Ахметов пропонує державі просто заплатити за підготовку своїх ТЕС до опалювального сезону 2023-2024 рр", - додав Корольчук.

Корольчук впевнений, що це буде також компенсацією за те, що ДТЕК використовуватиме влітку дефіцитне вугілля. Проте проблеми з логістикою та запасами все ще існують, тому його варто було б зберегти до зими.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Астролог побачив у травні "лихо" для України На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

"Свого роду це така вилка від ДТЕК: або давайте гроші на ремонт, або не чіпайте наше вугілля. Звідси іще один момент. Як і всі інші ДТЕК апелює до імпорту електроенергії. Мовляв, лише він один може врятувати ситуацію літом. Я вже казав, що всі просто хочуть заробити на імпорті, але ДТЕК також хоче зекономити вугілля, якого у нього мало", - заявив експерт.

Нагадаємо, у ДТЕК попередили про повернення відключень: на коли готувати генератори та свічки

Раніше ми писали про те, що більше поскаржаться: українцям пообіцяли 100% знижки на комуналку