У православному церковному календарі це день вшанування пам'яті великої мучениці Ірини Македонської.

Інші назви свята: "Ірина", "Ірина Розсадниця", "Ірина Лопатниця". Капустницею чи Розсадницею день прозвали за те, що 18 травня починали висаджувати розсаду капусти. Капуста була одним із найулюбленіших у народі овочів.

Сьогодні слід зайнятися городом, висадити капусту та огірки. Але робити це потрібно лише жінкам і рано-вранці. Поруч нікого не повинно бути, бажано, щоби ніхто не бачив. Інакше можуть наврочити. А якщо цим займатиметься чоловік, то овочі навіть не зацвітуть, про плоди й мови не може бути. Коли посадите перший паросток капусти, його потрібно накрити великим горщиком, який зверху накривають білою скатертиною, тоді овочі дадуть добрий урожай. Увечері потрібно наповнити горщик кропивою з коренем і поставити вгору ногами посередині городу. Це не тільки захистить урожай від заздрісних очей, а й відлякає комах та нечисть. З тієї ж причини висаджують кропиву на краях грядки.

Також сьогодні потрібно спекти коровай і зверху зробити прикрасу з літери "І". Їх несуть до церкви, моляться Святій Ірині, просять подивитися за розсадою, позбавити посіви хвороб та гнили. Коли його освятять, потрібно відрізати букву, подрібнити і дати крихти птахам, щоб задобрити їх, інакше вони поїдять пагони.

Популярні новини зараз
Залишилися тижні: в Україні пенсіонерам збільшать виплати поза графіком індексації ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами
Показати ще

Спостереження за птахами
Спостереження за птахами

Є ще кілька цікавих прикмет на сьогодні:

  • Подати сьогодні жебраку – позбутися сорока гріхів.
  • Якщо дівчина 18 травня під час шиття палець до крові проколе, то незабаром одружиться.
  • Вагітна вперше почула ворушіння дитини 18 травня - народиться малюк спокійний і тихий.
  • Двоє людей чхнули одночасно – скоро на них обох чекає тривала подорож.

Що не можна робити 18 травня

Сьогодні не можна, щоб хтось бачив, як ви садите рослини. Тож це намагаються робити вранці. Інакше посадки просто наврочать. А чоловікам братися за цю справу взагалі не можна, інакше рослини не дадуть плодів і навіть не зацвітуть. Також заборонено їсти хліб під час посадки, тому що птахи виклюють усі рослини.

Робота на городі. Фото: Youtube
Робота на городі. Фото: Youtube

Нагадаємо про 4 жіночих імені, схильних "відпочити" з келихом-двома: везінням не назвеш.

Раніше ми повідомляли, що Чехія запроваджує нові правила для українців: що треба знати.