Таємниця цивілізація Майя давно розбурхувала уми вчених, і лише недавно вдалося з'ясувати, що вона загинула через глобальну посуху.

Такий висновок вчені Кембриджського університету, про що повідомив портал The Guardian.

Дослідникам вдалося з'ясувати, що близько тисячі років тому, під час світанку цивілізації Майя, кількість опадів у Центральній Америці серйозно зменшилася – більш ніж удвічі. Почалася сильна посуха, що супроводжувалася загибеллю врожаїв та падінням худоби. Саме ця природна катастрофа і стала однією з причин загибелі могутньої стародавньої цивілізації.

Дійти такого висновку вченим допоміг унікальний метод вимірювання ізотопів води, захоплених гіпсом. Цей мінерал утворюється під час посухи, коли рівень води знижений. Зразки було взято в озері Чичанчанаб на півострові Юкатан. Вдалося з'ясувати, що в період посухи більше води випаровується з великих озер, таких як Чичанчанаб.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Майя виявилися безсилими перед природою

Вчені зуміли з'ясувати, що в період найсильнішої посухи кількість дощів знижувалась на понад сімдесят відсотків. Саме це зробило вирощування сільськогосподарських культур неможливо. Вологість повітря за тодішніх умов була нижчою за 2-7% відсотків порівняно з сьогоднішньою кліматичною нормою. Населяючим у ті часи територію півострова Юкатан племенам нема чого їсти. Представники цивілізації Майя були змушені залишити будинки своїх предків: частково люди вимерли, багато хто залишив ті місця у пошуках кращого життя.

Дослідники впевнені, що отримали достовірну інформацію з урахуванням проведених дослідів. Відповідь на питання, що мучило археологів, виявилося досить прозаїчним. Незважаючи на те, що цивілізація Майя вважалася досить могутньою та розвиненою, її представники просто не мали шансів боротися з глобальними змінами клімату. На той момент людство не мало ресурсів для того, щоб виграти у подібній боротьбі.

Сумно визнавати, але зараз і мі зіткнулися із глобальним потеплінням, яке сумно нагадує початок ситуації і тих часів.

Нагадаємо, що "Живий Нострадамус" Саломе попередив про появу антихриста в 2023 році, росія і тут замішана: "Вже готовий і рухається".

Раніше ми повідомляли про таємниці Старого заповіту, про які мало хто знає: про ці пророкування мовчала навіть Ванга.