В Україні громадяни, які вийшли на пенсію, але продовжують працювати, має право на перерахунок пенсії кожні два роки.

Це передбачено частиною 4 статті 42 Закону "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування". До фахівців з пенсійного питання звернувся українець, який впевнений, що його обманули.

Пенсіонери. Фото: Youtube
Пенсіонери. Фото: Youtube

Пенсіонер розповідає, що працював після виходу на пенсію, і зараз його стаж мав би бути понад 51 рік, але наразі пенсію виплачують лише за 50 років стажу.

Я на пенсії за віком з 2013 року, але звільнився з роботи тільки 31 грудня 2022 року. В лютому 2023-го подав заяву на перерахунок пенсії. Але мій стаж при обчисленні пенсії не змінився і досі врахований по 30 вересня 2021 року, що складає 50 років і 8 місяців. Насправді ж мій загальний стаж станом на 1 січня 2023-го становив 51 рік і 7 місяців, що підтверджено даними про сплату страхових внесків. Виходить, що розмір моєї пенсії занижений, - пише Володимир з Херсону.

Популярні новини зараз
"Працював усе життя, а користі - нуль": чи можуть українські пенсіонери продати свій стаж ТЦК витратить 10 мільйонів на перевезення військовозобов'язаних Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами Не тільки вода та світло: для українців піднімають ще один тариф
Показати ще

Виплата пенсій, скріншот: YouTube
Виплата пенсій, скріншот: YouTube

Фахівці зазначають, що співробітники ПФУ діють в рамках закону. Наступний перерахунок можливий не раніше, ніж через два роки після попереднього, незалежно від того, скільки людина додатково відпрацювала і коли звільнилася.

Якщо минулого разу ви зверталися по перерахунок в листопаді 2021 року, то наступного разу зможете подати заяву не раніше листопада 2023 року. Фактично період роботи з 1 жовтня 2021 року по 31 грудня 2022 року зможуть зарахувати до стажу не раніше ніж з 1 грудня поточного року – у разі подання відповідної заяви. Якщо ж ви таку заяву не надасте, то перерахунок зроблять потім автоматично з 1 квітня 2024 року. Саме в цьому полягає логіка перерахунку пенсій без звернення особи.

Нагадаємо, ми писали, що можете собі ні в чому не відмовляти: пенсіонерам додадуть до виплат по 300 грн.

Як повідомляв "Знай.ua" українців закликали не нехтувати порадами і подбати про свою пенсію: "Розмір збільшиться".

Також "Знай.ua" інформував, гроші надходять: Пенсійний фонд зробив важливу заяву щодо виплат.