Нажаль в нашій країні пенсіонери часто стикаються з проблемою того, що при виході на заслужений відпочинок, Пенсійний Фонд невірно прорахував майбутній розмір пенсії.

Пенсіонер. Фото: скрін youtube
Пенсіонер. Фото: скрін youtube

Юристи розповіли про 5 найпоширеніших причин, чому українці отримують нижчу пенсію.

Причина №1. Під час розрахунку пенсії враховується неправильний розмір середньої заробітної плати по Україні.

Це стосується пенсіонерів, які здійснюють перехід із одного виду пенсії на інший. У такому разі виплати нараховують виходячи із середньої заробітної плати за останні три роки, що передують заяві про вихід на пенсію. Але за замовчуванням ПФУ бере дані за 2014-2016 роки, тому слід уважно перевіряти дані, які бере ПФУ.

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін В українців залишилося кілька годин: дзеркальна дата 24.04.2024 допоможе вам виконати бажане, правила Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Пенсіонери, скріншот: YouTube
Пенсіонери, скріншот: YouTube

Причина №2. Неправильно розраховано вашу середню заробітну плату.

Коли рахують вашу середню зарплату, законом дозволено вирахувати з цієї суми 10% від періоду, коли ви отримували найменшу зарплату. А це означає, що пенсія стає вищою. Але ПФУ найчастіше цього навіть не робить. Тобто виправивши цю помилку, ви зможете отримувати на 10% більше.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

Причина №3. Вам неправильно порахували стаж через виправлення у трудовій книжці.

Через цю помилку ви втрачаєте частину своєї пенсії чи взагалі можливість вийти раніше на пенсію. Така ситуація виникає, коли роботодавець вносив якісь виправлення у вашу трудову.

Причина №4. У вас неправильно підрахований страховий стаж, адже немає документального підтвердження.

Зокрема, таке часто трапляється з тими людьми, які працювали підприємцями.

Пенсіонери, скріншот: YouTube
Пенсіонери, скріншот: YouTube

Причина №5. Пенсію нарахували за Законом, який не має до вас жодного відношення.

Ця помилка відбувається, коли людині розраховують пенсію, не зважаючи на всі чинники. Наприклад, коли пенсіонеру з посвідченням постраждалого внаслідок катастрофи на ЧАЕС зараховують пенсію згідно із Законом про обов’язкове зарахування пенсійних виплат. А мали за Законом про постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС.

Нагадаємо, як не залишитись без пенсії: у ПФУ пояснили, кому таке загрожує .

Раніше ми повідомляли, які грошові надходження не врахують при нарахуванні субсидії: у ПФУ відповіли.