Експерти впевнені, що у багатьох випадках "обійти" проблеми зі спірними ситуаціями з постачальниками газу - дуже легка справа. Наприклад, якщо господар їде ненадовго, то можна заздалегідь викликати співробітників служби та просто перекрити систему.

Такі дії допоможуть вирішити безліч можливих проблемних наслідків.

Про це розповіли експерти порталу "На пенсії".

Газовий лічильник. Фото: скрін youtube
Газовий лічильник. Фото: скрін youtube

Житель міста Миколаїв звернувся з такою проблемою: "Я пишу у зв'язку із ситуацією, в яку потрапила моя знайома Людмила. З 16 вересня 2021 року до 2 січня 2022 року вона не проживала у своїй квартирі, а з початком війни взагалі виїхала за кордон. того часу я доглядав її квартиру, в липні минулого року забирав квитанції і мене здивувала сума плати за газ, яка відповідала споживанню 18,3 кубометра на місяць.

Популярні новини зараз
Карткою – 10 грн, готівкою – 15: в Україні знову підвищують ціни на проїзд Будуть мобілізовані до ЗСУ: Рада прийняла важливе рішення Встановлення інвалідності буде проходити по новому: які документи готувати для МСЕК Постійна процедура більше не буде катуванням: українцям пояснили прості рішення щодо лічильників
Показати ще

У міськгазі сказали, що таке нарахування є правомірним, оскільки господиня відмовилася від встановлення газового лічильника, і показали рішення від 29 листопада 2021 року з одним підписом — представника міськгазу. Там стверджують, що надсилали повідомлення про встановлення лічильника, але в поштовій скриньці їх не було (натомість були квитанції щодо оплати всіх комунальних послуг).

У квітні цього року я досяг установки лічильника в квартирі Людмили, але борг 2800 гривень "висить". Як діяти в такій ситуації?

Для споживачів, які не мають лічильника газу, оплата розраховується за нормами споживання. Ці норми прописані у Постанові Кабміну №143*.

Але трапляються випадки, коли оплата нараховується за нормами, завищеними в кілька разів — згідно з Кодексом газорозподільних систем (див. таблицю). Це так званий граничний обсяг споживання, який застосовується у разі використання газу з порушенням законодавчих норм.

Лічильник газу, фото: Знай.ua
Лічильник газу, фото: Знай.ua

Перелік цих порушень немаленький, тому наведемо лише кілька прикладів:

- несанкціонований відбір природного газу із газорозподільної системи (крадіжка газу);

- пошкодження лічильника газу;

- відмова споживача у доступі до квартири (будинок), внаслідок чого йому не було встановлено лічильник газу за рахунок оператора газорозподільних систем.

Нагадаємо, затримка пенсій: частина українців може не отримати виплати вчасно.

Раніше повідомлялося, комуналка через monobank йде вже 2 місяці: обурений клієнт чує лише відмовки.

Також, не надумайте поставити це в багажник: водії дізналися, за що загрожує штраф у кілька сотень гривень.