У 2023 році українці спостерігають небувале зростання цін на продукти. Експерти пов'язують це з подорожчанням пального та електроенергії, якою користуються сільгосппідприємства. Також один із них поділився прогнозом, чого очікувати у майбутньому.

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пензін наголосив, що на українському ринку вартість овочів та фруктів залежить від сезону. Відчутне зниження цін, на його думку, розпочнеться з літа до вересня.

Ринок, фото Фокус
Ринок, фото Фокус

"Ми чекаємо на серйозне здешевлення, коли з відкритого ґрунту піде продукція з нашої території. Це буде найнижчий рівень цін на рік – початок літа, приблизно до середини вересня", – прогнозує він.

Цього року ціни набагато вищі, ніж минулого, як зазначив експерт. Однак на це є вагомі причини, до яких також належить повномасштабна війна і те, що більшість населення виїхала з країни.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

"Тож об'єктивно все тягне певну дорожнечу. Приблизно до рівня інфляції. Чинник війни впливає подвійно. З одного боку, вона, звісно, зменшила обсяг пропозиції на ринку. З іншого, призвела до зменшення внутрішнього ринку. Близько трьох мільйонів людей виїхало із країни. Локально певною мірою це змінює і структуру споживчого ринку. Тому що основним покупцем тієї ж полуниці, зокрема ранньої, були жінки та діти. А саме вони досить масово виїхали, тимчасово ставши біженцями", - додав Пендзін.

Біженці, фото zakordon.24tv
Біженці, фото zakordon.24tv

Нагадаємо, що буде з цінами на фрукти та ягоди влітку-2023: експерти поділилися прогнозом