Україна проводить процес індексації та перерахунку пенсій цього року, щоб забезпечити адекватні виплати громадянам пенсійного віку.

У березні та квітні це сталося вперше — влітку відбудеться нова зміна, а потім, швидше за все, ще раз.

Пенсіонери. Фото: Youtube
Пенсіонери. Фото: Youtube

Слід зазначити, що не всі пенсіонери матимуть змогу дочекатися збільшення пенсійних виплат від держави.

Індексація пенсій, проведена у березні 2023 року, призвела до підвищення виплат для деяких пенсіонерів десь на 20% (приблизно 600 гривень). Це стосується понад 10,5 мільйонів українських пенсіонерів.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Однак є чотири категорії пенсіонерів, які не були охоплені процесом індексації: з недостатнім страховим стажем, які продовжують працювати, — розмір пенсії менший за 2100 гривень; одержувачі пенсій, що перевищують максимально встановлений законом розмір 20930 гривень; колишні працівники прокуратури. І ті, хто отримує щомісячне довічне грошове утримання, включаючи суддів.

Ці категорії пенсіонерів також не будуть охоплені другою хвилею індексації, яка запланована на липень 2023 року.

Під час другої хвилі індексації пенсії буде підвищено для держслужбовців, науковців та працівників місцевого самоврядування. Виплати, призначені до 31 грудня 2022 року, підлягають індексації у розмірі, знову ж таки, 20%.

Пенсіонери. Фото: Youtube
Пенсіонери. Фото: Youtube

Дуже важливо знати, що процес індексації не є перерахунком, а виключно коригуванням розміру виплат, на який, зокрема, впливає інфляція та середня заробітна плата.

Нагадаємо, щоб не втратити частину виплат: крайній термін для оформлення субсидії

Як повідомляв "Знай.ua", фінансування пенсій скоротили: скільки Пенсійний фонд направив на виплати у травні

Знай.ua писав, кому доведеться добровільно відмовитися від соцвиплат