Ціна на цибулю цього року не на жарт неприємно здивувала українців. Цей коренеплід більше від інших користується популярністю, адже його додають до будь-яких страв.

Оптові ціни на цибулю в останні три тижні відновили своє зростання і досягли абсолютного історичного рекорду - 48 грн за кілограм. Про це пише EastFruit.

Ціни на цибулю. Фото: скрін youtube
Ціни на цибулю. Фото: скрін youtube

Експерт незалежної аналітичної компанії АПК-Інформ Євген Кузін розповів, що зараз в Україні місцевої цибулі ріпчастої практично не залишилося. Ціна продукту зростає через імпорт з країн ЄС, наразі пропонується за цінами 1,20-1,40 долари (приблизно 48 грн) за кілограм. І ціни не думають зупинятися.

У самому ЄС ціни на торішню цибулю ріпчасту теж зростають. Ціни в Польщі досягли 0,85-1,04 долари (від 31,5 грн) за кг.

Популярні новини зараз
Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться Жодних довгих дієт та виснажливого спорту: надійний спосіб схуднути до літа
Показати ще

Цибуля ріпчаста. Фото: Youtube
Цибуля ріпчаста. Фото: Youtube

На його думку, зниження цін можна очікувати, коли на ринок масово зайде більш якісна рання цибуля. Поки ж рання цибуля з Єгипту та країн Центральної Азії недостатньо “одягнена”, що вважається ознакою недостатньої якості в Україні.

"Я очікую зниження оптових цін на цибулю приблизно з 15 червня, коли в південних регіонах України та Молдови почнуть прибирати ранню цибулю", – ділиться своїми прогнозами міжнародний консультант ФАО Федір Рибалко.

На думку експертів, ще щонайменше три тижні українські споживачі будуть змушені нести рекордно високі витрати на закупівлю цибулі.

Овочі в супермаркеті, фото: Unian
Овочі в супермаркеті, фото: Unian

Головною причиною додаткових фінансових втрат українських споживачів стала війна яку розпочала росія. Через це у південних регіонах України, практично повністю знищено один із найбільших у Європі територій, а також зберігання та доопрацювання цибулі.

Нагадаємо, ми писали, що ціни кусаються сильно, не кожен гаманець потягне: скільки просять за полуницю та черешню наприкінці травня.

Як повідомляв "Знай.ua", що буде з цінами на фрукти та ягоди влітку-2023: експерти поділилися прогнозом.

Також "Знай.ua" інформував, кавуни та дині вже з'явилися на полицях супермаркетів, але віддати доведеться півпенсії.