В Україні продовжується мобілізація і громадянам активно роздають повістки. При цьому низка українців має право на відстрочку від призову. Як правильно з'явитись у ТЦК і без труднощів подати документи на відстрочку, розповів адвокат Роман Симутін у своєму telegram-каналі.

Адвокат рекомендує перед походом у військкомат ознайомиться зі ст.23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", де можна дізнатися, чи є у людини підстави, за якими вона може отримати відстрочку від призову. Якщо такі знаходяться, наприклад, у зв'язку з інвалідністю батьків (1 чи 2 групи), потрібно підготувати копії та оригінали документів, на основі яких написати заяву на відстрочку.

Військкомат, скрін: Youtube
Військкомат, скрін: Youtube

Якщо в людини є певні хвороби, перед відправленням до ТЦК потрібно приготувати виписки з історії хвороби та заяву з вимогою долучити їх до особистої справи при проходженні ВЛК.

Що робити, прибувши до ТЦК

Насамперед потрібно зареєструвати заяву на відстрочку та простежити, щоб це було зроблено, адже нерідко співробітники ТЦК хитрують і кажуть, що документи можна віддати після проходження ВЛК. Втім, тоді вже вручається мобілізаційне розпорядження про службу та право на відстрочку доведеться доводити лише через суд.

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube
Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

Крім того, адвокат рекомендує не передавати представнику ТЦК першотвори документів, адже можливий шантаж - що все повернуть після проходження ВЛК.

Раніше портал Знай повідомляв, роздача повісток за кордоном: чи можуть ловити військовозобов'язаних в інших країнах.

Також наш портал інформував, повістки масово "полетять" українцям у руки: як рішення Ради може вплинути на проведення мобілізації.

Крім того, ми писали, як швидко українці можуть опинитися на фронті після вручення повістки: на довгу підготовку не варто сподіватися.