6 червня 2023 року російські окупанти вчинили черговий акт тероризму, який за масштабами катастрофи можна порівняти з аварією на Чорнобильській АЕС.

І так, звичайно ж, це підрив Каховської ГЕС. Своїм необачним вчинком росіяни не тільки вбили своїх солдатів, втопили свою техніку, вбили тварин і людей на затоплених територіях, але завдали непоправної шкоди природі.

Каховська ГЕС, скріншот: YouTube
Каховська ГЕС, скріншот: YouTube

Нині стало відомо, що рівень води в Каховському водосховищі після підриву російськими окупантами Каховської ГЕС на добу впав на 1,2 м.

Про це вранці 10 червня проінформувала пресслужба "Укргідроенерго".

Популярні новини зараз
Одна квитанція "поважчає" на 150 грн: як в Україні зміняться тарифи на світло, газ та воду "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Астролог побачив у травні "лихо" для України Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

"Втрачено понад третину води з Каховського водосховища, яку накопичили завдяки весняній повені. Станом на 6.00 10 червня рівень Каховського водосховища в районі Нікополя становить 10,55 м", - йдеться у релізі.

В Укргідроенерго зазначили, що цей показник – майже на 1,2 м нижче, ніж за добу до того, і на 2,15 м нижче за "мертву" точку 12,7 м, коли не можна виробляти водозабір у населені пункти і для ЗАЕС.

Мешканець Херсонщини. Фото: скрін youtube
Мешканець Херсонщини. Фото: скрін youtube

Підрив Каховської ГЕС позначився і на роботі інших гідроелектростанцій вгору Дніпром. Вони працюють на знижених потужностях та акумулюють воду, щоб зменшити наслідки російського теракту.

"Це необхідно для того, щоб мати літній запас для екологічних прогалин" , - пояснили в компанії.

Через деякий час після публікації поста "Укргідроенерго" випустила оновлення та повідомила, що рівень води у водосховищі за дві години впав ще на 13 см.

Зазначимо, що за даними МВС, 27 осіб вважаються зниклими безвісти після підриву Каховської ГЕС.

Підрив Каховської ГЕС завдав довкіллю збитків на понад 55 млрд гривень, повідомив міністр захисту навколишнього середовища та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

"Ситуація у нацпарках критична. Під загрозою зникнення 30% природно-заповідного фонду Херсонщини. Вода з Каховського водосховища зрівняла з водним дзеркалом нацпарк "Нижньодніпровський". Триває обмілення акваторії у нацпарках "Великий Луг" - на 4,2 - на 6 метрів", - написав він на своїй сторінці у Facebook.

Нагадаємо, що Володимир Зеленський розповів правду про наслідки підриву Каховської ГЕС росіянами: "Це є вирок".

Раніше ми повідомляли, що медики застерегли від вживання риби, яка гине після підриву Каховської ГЕС російським окупантам: "Їжте обов'язково".