Українці дуже чекають на появу херсонських кавунів на ринку, проте черговий злочин окупантів на Каховській ГЕС може серйозно змінити плани аграріїв на збирання врожаю.

Фермери на звільненій території Херсонської області засіяли навесні баштанні, як і обіцяли, але є великий ризик, що врожай буде набагато меншим через руйнування Каховської ГЕС та високий рівень води. Про це заявив виконавчий директор Української зернової асоціації Сергій Іващенко.

Окупанти підірвали Каховську ГЕС, скріншот
Окупанти підірвали Каховську ГЕС, скріншот

"Кавуни зазвичай вирощують на лівому березі Дніпра. Тому проблема з їх поставками буде. І навіть посилиться. Останні місяці ми спостерігали підвищення рівня води в середньому Дніпрі, що було пов'язано з діями російських агресорів. Це може призвести до більш негативних наслідків. Більший рівень води на 30-40 см у річці, відповідно, більший обсяг води скидатиметься через пошкоджену дамбу", – попередив експерт.

На зниження врожаю також вплинуло пошкодження іригаційних систем через затоплення, які могли вкрасти окупанти. Крім того, поля баштанних може залити великим об'ємом води.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам призначають нові виплати: хто має право на грошову допомогу В Україні оновили правила для виїзду за кордон "Буде не страшно...": астролог визначив, чого чекати українцям до середини 2024 року Україна забуде, що таке війна: ясновидець розповів про майбутнє нашої країни та про те, коли закінчаться бойові дії
Показати ще

Іващенко зараз не поспішає оцінювати всі збитки, які завдав підрив гідроелектростанції, але цілком очікувано, що врожайність відчутно знизиться.

"Можна точно сказати, що зараз йдеться про виживання аграріїв, що працюють у Херсонській області", – сказав фахівець.

Кавуни, скріншот: Youtube
Кавуни, скріншот: Youtube

Нагадаємо, чому обмінки та банки відмовляються брати зношені купюри.

Раніше ми писали про те, що небезпечні дні настануть дуже скоро: у МОЗ попередили українців про агресію влітку