Влітку традиційно відкривається сезон фруктів та овочів, але не всім українцям вони доступні цього року через високі ціни, оскільки на ринку зараз переважно імпортна продукція.

Керівник проекту "АПК-Інформ: овочі та фрукти" Олександр Хорев зазначив, що зараз здебільшого вся черешня на ринку – це імпорт, тож ціни кусаються. А вітчизняна дрібніша, рання і не така смачна, але покупці беруть її через низьку вартість.

Черешня на ринку. Фото кадр з Youtube
Черешня на ринку. Фото кадр з Youtube

Водночас полуниця з відкритого ґрунту активно дешевшає і зараз її ціна нижча, ніж торік. Проте попит знизився, оскільки за кордон виїхали основні споживачі – жінки та діти.

"Так, всі переживали, що через холодну весну, складні умови, а у квітні була величезна кількість опадів, буде поганий урожай, але все обійшлося. Деякі виробники суниці кажуть, що врожай навіть більший, ніж минулого року, погода у червні сприяє дозріванню", – додав експерт.

Популярні новини зараз
Слідкуйте уважно, або переплатите багато грошей: українців попередили про комуналку у травні По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати В Україні впроваджують новий спосіб оплати за тепло: що тепер робитимемо
Показати ще

Вчені Інституту аграрної економіки прогнозують, що у червні 2023 року ціни на суницю будуть на рівні 70-80 грн, а на черешню не менше 100 грн/кг. Ситуація з яблуками більш напружена, оскільки запаси закінчуються, і частина продукції імпортується, через що вартість зростає.

Фрукти, скріншот: YouTube
Фрукти, скріншот: YouTube

Також невідомо, чи будуть на ринку місцеві абрикоси та персики, бо більшість садів в окупації, на лівому березі Дніпра, але українцям доступний імпорт.

"До кінця червня асортимент місцевих фруктів та ягід збільшиться, і ціни будуть більш прийнятними. Хоча переживати треба про погодні умови, тому що ми не знаємо, що піднесе це літо. Буває кілька тижнів посухи і спеки, що навіть штучний полив не дозволяє врятувати врожай. А буває навпаки – дощі протягом кількох тижнів, що також негативно впливає на врожай. Поки що проблем немає”, - підсумував Олександр Хорев.

Нагадаємо, в Україні дешевшають деякі ранні овочі: що можна купити за привабливими цінами