Не всі українці, які отримали повістку, хочуть служити, тому їх притягують до відповідальності за ухилення. Така ситуація сталася із мешканцем Кременецького району Тернопільської області.

Чоловік призовного віку отримав повістку 9 вересня 2022 року, але не прибув до ТЦК і не пояснив причини. На судовому засіданні військовозобов'язаний не визнав своєї провини, а потім з'ясувалося, що він відмовився від призову з релігійних переконань.

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube
Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

Він перебуває в християнській спільноті, а також прийняв водне хрещення минулого року. Більше того, чоловік раніше працював в органах МВС, але звільнився через релігію.

"Надав довідку з Церкви на підтвердження відповідних обставин і просив звільнити його від призову на військову службу під час мобілізації або направити на альтернативну (невійськову) службу. Секретар у військкоматі повідомила, що заява буде розглянута через 10 днів. У відповіді, отриманій 24 вересня 2022 року, на заяву було зазначено, що немає підстав для відстрочки, хоча він просив про альтернативну службу, а не відстрочку", – йдеться у матеріалі суду.

Популярні новини зараз
Мобілізація жінок у травні: кому доведеться йти до ТЦК Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..." Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося
Показати ще

У результаті суд виправдав українця, коли переконався у достовірності його причин ухилення від мобілізації та встановив, що складу кримінального правопорушення немає.

Молитва, церква. Фото: Знай.ua
Молитва, церква. Фото: Знай.ua

Примітно, що до суду українець отримував декілька повісток, згодом пройшов медогляд і навіть сказав військкомату, що не візьме до рук зброю з своїх релігійних переконань.

“За відсутності законодавчо визначених обмежень, гарантованих ст. 35 Конституції України прав на свободу світогляду та віросповідання, подання ОСОБА_4 заяви про заміну виконання військового обов'язку альтернативною (невійськовою) службою не може розцінюватися як ухилення від призову під час мобілізації”, – зазначено у вироку.

Нагадаємо, "Шантажуватимуть": адвокат розповів, що в жодному разі не можна віддавати співробітникам ТЦК