У зв'язку з повномасштабним вторгненням РФ Україна оголосила військовий стан, що призвело до обмежень щодо виїзду чоловіків призовного віку за кордон.

У такій ситуації виникає питання, хто і як може виїхати за кордон для лікування. Фахівці з юридичної допомоги військовослужбовцям ("Юридичний порадник для ВПО") розповіли про процедуру виїзду за кордон у цей період.

Виїзд за кордон, скріншот: YouTube
Виїзд за кордон, скріншот: YouTube

Міністерство охорони здоров'я (МОЗ) України вирішило уточнити цю ситуацію та встановило критерії для направлення українців на лікування за кордон під час воєнного стану.

Ці критерії та заклади охорони здоров'я, які забезпечують координацію такого виїзду, були затверджені Наказом №574 від 5 квітня 2022 року.

Популярні новини зараз
Не затягуйте: кому доведеться оформляти лист до Пенсійного фонду Українських водіїв внесуть до Реєстру військовозобов'язаних: чого чекати з червня 2024 року На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома
Показати ще

Відповідно до цього наказу, декларація про отримання медичної допомоги там мають такі категорії пацієнтів: постраждалі внаслідок збройної агресії; діти із рідкісними (орфанними) захворюваннями; діти з онкологічними захворюваннями; дорослі пацієнти з онкологічними захворюваннями, які потребують високоспеціалізованої медичної допомоги; пацієнти, які потребують комбустіологічної допомоги.

Виїзд за кордон, скріншот: YouTube
Виїзд за кордон, скріншот: YouTube

За даними МОЗ, для отримання лікування за кордоном особам, які відповідають вищезгаданим критеріям, доступні два шляхи:

  • звернутися до обласного департаменту охорони здоров'я, де визначено особу, відповідальну за направлення громадян України на лікування за кордоном протягом військового стану;
  • подати заявку через офіційний веб-сайт МОЗ особисто.

Після подання заявки та обліку відповідних умов приймається рішення про включення пацієнта до списку для евакуації. Після цього МОЗ надсилає запит країнам-членам Європейського Союзу та Європейської Економічної Зони щодо можливості проведення медичної евакуації пацієнта.

Нагадаємо, "шантажуватимуть": адвокат розповів, що в жодному разі не можна віддавати співробітникам ТЦК

Як повідомляв "Знай.ua", військовозобов'язаним присвоять електронний код: навіщо це потрібно

Знай.ua писав, працівники військкомату вручили повістку 8-річному хлопчику, але тут же довелося пояснюватися : "Немає часу ..."