Українці, які стали на захист країни у цій страшній війні, можуть звільнитися зі служби під час воєнного стану, проте на це мають бути вагомі причини.

Про те, чи може залишити лави захисників батько, який самостійно виховує неповнолітніх дітей, розповіли адвокати Ірина та Владислав Леонови. Усі норми, у тому числі про звільнення від служби, прописані у статті 26 закону "Про військовий обов'язок та військову службу".

ЗСУ. Фото Генштаб
ЗСУ. Фото Генштаб

Серед обставин, які дозволяють звільнитися, є виховання дітей віком до 18 років, проте цей факт ще треба довести. Тобто документа про розірвання шлюбу та встановлення місця проживання дитини з одним з батьків буде мало.

Ці документи не можуть бути доказом того, що військовий дійсно самостійно виховує дитину, тому що вони не говорять про те, що другий з батьків не виконує свого обов'язку.

Так, щоб звільнитися зі служби, потрібно подати на ім'я командира рапорт про звільнення та прикріпити документи, що підтверджують факт самостійного виховання:

  • свідоцтво про народження дітей;
  • свідоцтво про смерть іншого з батьків;
  • рішення суду про позбавлення батьківських прав іншого;
  • рішення суду щодо встановлення факту самостійного виховання дітей.

Судове рішення. Фото freepik
Судове рішення. Фото freepik

Популярні новини зараз
ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю
Показати ще

Документ про встановлення факту самостійного виховання дитини можна отримати у суді. Необхідно написати заяву та надати докази, серед яких: рішення суду про розлучення та встановлення місця проживання дитини, нотаріально засвідчений договір про участь у вихованні дитини, довідка про осіб, які спільно проживають, а також акт обстеження житлово-побутових умов.

Нагадаємо, адвокати підказали, як оскаржити висновок ВВК: можна обійтися без суду