Наслідки підриву окупантами Каховської ГЕС виявилися згубними та досягли неймовірних масштабів, а також вплинули на вартість українського зерна.

Однак це був спекулятивний стрибок вартості зерна, тому економіст Сергій Фурса в сюжеті програми "Сніданок з 1+1" заспокоїв українців тим, що катастрофа не вплине на споживчі ціни на хліб.

Руйнування Каховської ГЕС. Фото: скрін youtube
Руйнування Каховської ГЕС. Фото: скрін youtube

"Це був просто спекулятивний стрибок в один день, це була емоційна реакція на невідому велику подію, вплив якої важко було оцінити", - пояснив Фурса.

У той же час Українська універсальна біржа повідомила, що зерно різко подорожчало, особливо соя і пшениця. Також у ЄС хвилюються про те, що виникне дефіцит через суху та спекотну погоду у Франції та Німеччині, а також на тлі продовження заборони на постачання агропродукції з України.

Популярні новини зараз
Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..." Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет" Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись
Показати ще

Зростання цін на зерно, скрін із сюжету "Сніданок з 1+1"
Зростання цін на зерно, скрін із сюжету "Сніданок з 1+1"

Так, на 2% подорожчала фуражна пшениця, з якої виготовляють корм для тварин, а також та, з якої роблять борошно для хліба. Втім, за кілька днів ціни стабілізувалися, тому українці можуть не боятися подорожчання.

"Ціни врівноважилися, і насправді вибух на греблі Каховської ГЕС жодним чином не вплине на ціну хліба. Впливає інфляційна динаміка. Зараз ми побачимо сповільнення інфляції, тобто ціни зростають, але помірніше, ніж зростали минулого року", - підсумував експерт.

Нагадаємо, в Україні очікується зниження цін на яйця: експерт назвав терміни