В Україні за підсумками травня інфляція сповільнилася до 15,3%. За прогнозами, ця тенденція продовжуватиметься, втім, темпи зниження інфляції будуть уже не такими стрімкими. Про це йдеться у повідомленні пресслужби Національного банку України.

У НБУ зазначили, що темпи зростання споживчих цін знижувалися швидше, ніж прогнозувалося. Багато в чому цьому сприяло зміцнення національної валюти, а також достатня пропозиція пального та продуктів.

Нацбанк України. Фoто: скриншот Youtube
Нацбанк України. Фoто: скриншот Youtube

"Окрім ефекту бази порівняння, цьому сприяли достатня пропозиція продовольства та пального, зміцнення готівкового курсу гривні, а також покращення інфляційних та курсових очікувань ", - повідомили у відомстві.

Регулятор прогнозує, що надалі тенденція до зниження інфляції збережеться. Отже, ціни на продукти та товари зростатимуть повільнішими темпами.

Популярні новини зараз
Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Супермаркет, фото: Знай.ua
Супермаркет, фото: Знай.ua

Втім, уповільнення інфляції в Україні найближчим часом буде не таким помітним, як у попередні місяці. Причиною цього є низка факторів, серед яких і підрив російськими окупантами Каховської ГЕС та наступні наслідки.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, все краще, ніж здається: експерти змінили прогноз курсу долара до кінця 2023 року, що чекає на українців.

Також наш портал інформував, чи варто боятися подорожчання хліба після катастрофи на Каховській ГЕС: експерт сказав, що чекає на українців.

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, що буде з цінами на продукти в Україні після підриву Каховської ГЕС: експерт оцінив масштаб катастрофи.