Останнім часом ціни на алкоголь та цигарки в Україні показують стабільність. У Національному банку пояснили, що це відбувається завдяки збільшенню вартості гривні, а також через пожвавлення на чорному ринку.

У преслужбі НБУ зазначили, що валютні очікування покращилися, а попит залишається помірним, що сприяє уповільненню зростання цін на алкогольну та тютюнову продукцію.

Цигарковий кіоск, фото val
Цигарковий кіоск, фото val

"Стрімке сповільнення зростання цін на алкогольні напої пояснюється помірним попитом та поліпшенням курсових очікувань на тлі ефекту бази порівняння. Тютюнові вироби дорожчали дещо повільніше. Крім курсового чинника, це, ймовірно, відображало тиск з боку тіньової пропозиції", - повідомили у відомстві.

Крім того, голова Нацбанку Андрій Пишний планує поступово вичерпувати ефект бази порівняння, які позитивно вплинули на зниження інфляції в першому півріччі. Однак варто враховувати, що на динаміку також впливає підвищення комунальних тарифів і те, що незабаром уряд поверне податок на пальне на довоєнний рівень.

Популярні новини зараз
В Україні легкові авто ТЦК беруть на облік: що загрожує власникам Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю
Показати ще

За прогнозом, поточного року інфляція в Україні сповільниться до 14,8%, а в наступні роки повернеться до однозначного рівня.

Гроші. Фото НБУ
Гроші. Фото НБУ

Нагадаємо, що українцям почнуть виплачувати нову грошову допомогу: хто зможе отримати

Раніше ми писали, що в Україні скоротять кількість субсидіантів після нових перевірок: хто залишиться без допомоги

Як повідомляв Знай.ua, бере плату за безкоштовні послуги: українка викрила "Ощадбанк" в обмані