12 червня 2023 року для всіх православних українців розпочався Петрів піст, який триватиме аж до 11 липня та завершиться святом Петра та Павла.

Встановили піст на честь двох апостолів Петра та Павла, а його дата почала прив'язана до дати святкування Трійці. Перший день зазвичай починається через тиждень після Трійці.

Пост вважається дуже суворим, проте не таким, як Великодній. Протягом усієї так званої Петрівки парафіянам можна вживати рибу у вівторок, четвер, суботу та неділю. Також, у вихідні та у свята можна пити вино, проте, не більше одного келиха.

Ікона апостолів Петра і Павла. Середина XI століття
Ікона апостолів Петра і Павла. Середина XI століття

Найжорсткіший день - п'ятниця, тому що дозволяється їсти лише суху та холодну їжу.

Популярні новини зараз
Великі зміни на ринку землі в 2025 році: українці можуть втратити право власності В Україні оновили правила для виїзду за кордон Дати виплати пенсій "перетасували": чи можна змінити день отримання виплат Українцям виплатять матеріальну допомогу: хто отримає гроші і як оформити заявку
Показати ще

Також, є величезна кількість традицій і прийме, наприклад – "Розігри". Це день, коли українці остаточно проводжали весну та зустрічали літо з копіткою роботою на полі. Тому з Петрівкою та працею на полях пов'язано багато приказок і прийме: "У Петрівку день, як рік", "Хто в Петрівку сіна не косить, той взимку й у собак їсти просить".

Петрів піст 2021, скрін, відео YouTube
Петрів піст 2021, скрін, відео YouTube

Жінки таємно від чоловіка готували обід, несли його в сад і самі їли, при цьому покрикуючи "Га-га-га".

Після закінчення посту розпочнеться весільний сезон. Перший день посту завжди припадає на різну дату, на відміну від закінчення – 11 липня.

Церква, фото: Пцу Facebook
Церква, фото: Пцу Facebook

Нагадаємо про Петров пост-2023: коли розпочнеться і які та на що існують заборони.

Раніше ми повідомляли, що страх вам не загрожуватиме: молитва до Миколи, яку варто читати, коли почуття сковує зсередини.