Держлікслужба запустила моніторинг цін на препарати, які є найбільш популярними серед українців, за дорученням міністра охорони здоров'я.

Моніторитимуть населені пункти, де можливі спалахи інфекційних хвороб - Херсонська, Одеська та Миколаївська області. Про це повідомили на офіційному сайті МОЗ. На такий крок наважилися через те, що є ризик спекуляції на препарати.

"Такий моніторинг дозволить уникнути значного підвищення цін на затребувані ліки та спекуляцій на ринку в умовах зростання попиту на них", - йдеться у повідомленні відомства.

Аптека, скріншот: YouTube
Аптека, скріншот: YouTube

Перевірятимуть ціни на 42 основних препарати, які користуються найбільшим попитом в аптеках. Вони призначені для лікування хвороб шлунково-кишкового тракту та інфекційних захворювань.

Популярні новини зараз
Не знайдуть цього в машині – отримаєте штраф: що можуть перевірити копи Таких цін не бачили давно: скільки доведеться заплатити за курячі та перепелині яйця Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати
Показати ще

"Доручив Держлікслужбі проводити регулярний моніторинг цін на основні лікарські засоби, аби уникнути будь-яких маніпуляцій, спроб нажитися на надзвичайній ситуації, фактично, на трагедії людей. Ціни на ліки не мають необґрунтовано підвищуватись", - заявив Віктор Ляшко.

Дані моніторингу говорять про те, що ціни на відпустку в аптеках за останній тиждень майже не змінилися, але коливання становить від 0,9% до +1,6%.

Гроші. Фото: Youtube
Гроші. Фото: Youtube

У МОЗ також нагадали, що нещодавно по мережі "гуляв" фейк про спалахи холери на постраждалих територіях, але на сьогодні в Україні не зареєстровано жодного випадку цього захворювання.

Нагадаємо, на українців у липні чекає перерахунок пенсій: хто отримає надбавку у 1000 грн