В Україні очікується подорожчання продуктів харчування після повернення ПДВ на довоєнний рівень. Ціни на автомобільне паливо зростають, а слідом за ними і вартість їжі.

З 1 липня влада повернула податок на додану вартість палива до 20%, що призвело до подорожчання пального на АЗС. Генеральний директор Української аграрної конфедерації Павло Коваль попереджає, що зростання цін насамперед позначиться на роботі аграріїв.

Аграрій. Фото: кадр Youtube
Аграрій. Фото: кадр Youtube

Ціни на пальне рвонули вперед якраз у той період, коли почалися масові жнива, адже по всіх областях стартувало збирання ранніх зернових. Навіть попри запаси аграріїв, пального не вистачить на всю кампанію.

"Тому ми збиратимемо врожай вже після подорожчання", - пояснив він.

Популярні новини зараз
Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф "Війна в Україні завершиться несподівано" – пророцтво монаха з гори Афон Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..." Українським водіям загрожує чималий штраф: через що можна залишитись без грошей у воєнний час
Показати ще

Однак українцям не варто боятися різкого подорожчання, як зазначив Коваль. Ціни зростатимуть плавно, протягом липня, а після вже восени. Також він зазначив, що наразі спостерігаються інфляційні прояви на сільськогосподарську продукцію: овочі, ягоди, фрукти, баштанні культури.

"Буде незначне, плавне подорожчання до осені. Ніхто не очікує стрибкоподібного зростання цін, тому що є запаси пального, є інші фактори, наприклад, ціна на нафту, нафтопродукти на світових ринках. Сьогодні є такий незначний тренд плавного падіння, тому це також визначатиме ціни на продукти", - висловився він.

Гроші. Фото: скрін youtube
Гроші. Фото: скрін youtube

Нагадаємо, далеко не 10-12 грн: українцям розповіли, як сильно подорожчає бензин на АЗС

Раніше ми писали про те, що шашлик подешевшав на 4 грн: Варус, Ашан та Метро оновили ціни на свинину