Рис – одна з найпопулярніших круп як в Україні, так і в усьому світі. Вартість продукту вже досягла найвищого показника за останні 11 років, але зростання цін продовжиться. Про це пише видання Reuters.

Рис – основний продукт харчування для більш ніж 3 мільярдів людей. Майже 90% урожаю вирощується в Азії. Рисові культури дуже залежать від води, а через зміну клімату в регіоні зменшується кількість опадів. За оцінками експертів, в Індії, на яку припадає понад 40% світового експорту рису, посів культів скоротився на 26%,

Ціни на крупу, скріншот: YouTube
Ціни на крупу, скріншот: YouTube

Прогнозується, що у 2023-2024 роках глобальні запаси рису впадуть до шестирічного мінімуму, що позначиться на цінах, зокрема експортних. Вартість рису, за деякими оцінками, може зрости на 20%.

Крупи в супермаркеті, скріншот: YouTube
Крупи в супермаркеті, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
Комунальники готуються запровадити новий тариф: яка платіжка збільшиться майже на 40% У темряві збираємо на ремонт? Влітку тарифи на світло для простих українців зростуть до 4,8 грн На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю В Україні впроваджують новий спосіб оплати за тепло: що тепер робитимемо
Показати ще

Варто зазначити, що в Україні станом на 6 липня фіксується зростання середніх цін на всі види рису. Про це свідчать дані на порталі Мінфін. Середня вартість довгого рису піднялася з 82,92 до 86,40 гривні за кілограм. Довгий пропарений рис подорожчав із 65,69 до 68,13 гривні за кілограм, а круглий – з 80,42 до 83,17 гривні за кілограм.

Ціни на рис. Фото: скрін Мінфін
Ціни на рис. Фото: скрін Мінфін

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, спека не завадила гречці подешевшати: які ціни в супермаркетах на популярні крупи та макарони.

Також наш портал інформував, чи можна наїстися від пуза: супермаркети змінили ціни на сосиски та сардельки, скільки коштують.

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, готуйте банки та огірочки для консервації: українцям показали ціни на сіль, цукор та оцет у супермаркетах.