Непростий, але успішний - так прокоментував Андрій Єрмак саміт у Вільнюсі, який став історичним для України.

За словами Єрмака, вдалося добитися потужних домовленостей в обороні та погоджену країнами G7 Спільну декларацію підтримки України. Вона є важливим кроком до укладення системи двосторонніх безпекових угод між Україною та окремими країнами-гарантами щодо гарантій безпеки для нашої держави.

Володимир Зеленський та генсек НАТО Столтенберг. Фото: скриншот Telegram
Володимир Зеленський та генсек НАТО Столтенберг. Фото: скриншот Telegram

Погоджена Декларація - це великий результат, якому передувала багатомісячна щоденна робота нашої команди на рівні радників з питань національної безпеки США, Великої Британії, Франції та Німеччини, а також в комунікації з іншими партнерами. Я дозволю собі не бути скромним. Вважаю цей результат важливою перемогою України на шляху до НАТО, і поясню чому. — написав Єрмак.

На його думку, такий продукт був би неможливим без величезної роботи та фундаментальної підготовки командами союзників.

Популярні новини зараз
У коханні чекають справжні випробування: яким знакам зодіаку краще забути про стосунки Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

Саміт НАТО, фото: скріншот з відео
Саміт НАТО, фото: скріншот з відео

У вересні минулого року, міжнародна група, яку спільно з очільником ОП очолює колишній Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен, виконуючи задачу Президента Володимира Зеленського, підготувала документ з пропозиціями гарантій - Kyiv Security Compact. Сьогодні вони увійшли в погоджену партнерами з G7 Спільну декларацію, за що ми окремо вдячні союзникам.

  • Сама декларація є рамковим загальним документом. Наступний крок - укладення системи двосторонніх безпекових угод між Україною та окремими країнами-гарантами, об’єднаних рамками багатосторонньої взаємодії.
  • Ключовою тезою Декларації є підтвердження того факту, що безпека України є складовою безпеки Євроатлантичного регіону. Цю тезу підкріплює згадка про майбутнє членство України в НАТО.

Що передбачають гарантії безпеки?

  • Заходи з допомоги Україні у захисті себе та упередження нової агресії, зокрема постачання зброї, підтримку в розбудові ОПК, навчання, співпрацю в галузі розвідки та кібербезпеки. Крім того, країни-гаранти допомагатимуть підвищенню стабільності української економіки й енергетики та надаватимуть технічну й фінансову допомогу.
  • Заходи на випадок нової агресії, які передбачають негайні консультації, щоб забезпечити Україну всім необхідним для оборони в найкоротші терміни. Всі ці принципи були закладені в концепції Kyiv Security Compact групи Расмуссена-Єрмака.
  • Підтримка у притягненні рф до відповідальності за агресію та кроки економічного та юридичного характеру, спрямовані на покарання росії та збільшення її витрат на війну. Серед них: подальше посилення санкційного тиску, заморожування активів, створення механізмів стягнення репарацій та судове переслідування винних у злочинах проти України й українців згідно з нормами міжнародного права. Це означає, що держави-члени G7 повністю підтримують ініціативи Офісу Президента в площинах санкційної політики та правосуддя.

Єрмак підкреслив, що декларація - перший документ, який символізує наявність "парасольки" у вигляді гарантій безпеки.

Важливо, щоб до саміту НАТО у Вашингтоні 2024 року ми перемогли у війні і підписали гарантії безпеки для нашої держави. Вони діятимуть до моменту вступу в НАТО. — зазначили у Зеленського.

Нагадаємо, ми писали, як отримати відстрочку від мобілізації у липні-2023: усі тонкощі "свободи".

Як повідомляв "Знай.ua" Георгій Біркадзе розповів, чи вступить Україна в НАТО так само, як Фінляндія.

Також "Знай.ua" інформував, неможливо взяти в НАТО частину країни, оскільки немає кордонів для дії 5 статті: думка експерта.