Мінімальний розмір аліментів залежить від прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку та становить 50% від нього.

Про це розповідають у Мінюсті. Мінімальний розмір призначається судом за умови, що один із батьків, який платитиме аліменти, не має достатньо коштів, щоб робити великі виплати.

Документи. Фото Freepik
Документи. Фото Freepik

У 2023 році показники щодо розміру аліментів наступні:

  • віком до 6 років — 1136 грн
  • від 6 до 18 років — 1416,50 грн
  • від 18 до 23 років — 1342 грн (у разі, якщо дитина продовжує навчатись)

Юристи зазначають, що в Сімейному кодексі вказано, що розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини.

Популярні новини зараз
Українцям пенсійного віку нададуть тимчасову допомогу: які документи потрібно подати Відмова від повістки – не порушення? Суд розповів, хто буде правий Тарифи на воду вже підняли: де платитимуть дорожче Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку
Показати ще

Аліменти на дитину, фото: kremenets.city
Аліменти на дитину, фото: kremenets.city

Законом України Про державний бюджет України на 2023 рік встановлено прожитковий мінімум для дітей віком до 6 років, від 6 до 18 років, та від 18 до 23 років.

Встановлений прожитковий мінімум дорівнює:

  • для дітей віком до 6 років — 2272 грн;
  • для дітей віком від 6 до 18 років — 2833 грн;
  • для дітей віком від 18 до 23 років — 2684 грн.

За несплату аліментів в Україні передбачена відповідальність, а саме цивільна, адміністративна та кримінальна, яка включає громадські роботи, домашній арешт та обмеження волі до 2 років.

Нагадаємо, ми писали, що скільки українці можуть заробити у Європі: експерт розповів, від чого залежить рівень зарплати.

Як повідомляв "Знай.ua", чи чекати підвищення соціальних виплат цього року: українці впали у розпач після відповіді Гетманцева.

Також "Знай.ua" інформував, "Як же хочеться її...": Наталія Могилевська розбурхала фантазію чоловіків своїми оголеними ніжками.