В Україні змінили статтю 407 Кримінального кодексу України "Самовільне залишення військової частини чи місця служби". Експерт вважає, що народні депутати таким чином декриміналізують втечу із військової частини.

Відтепер військовий буде притягнутий до відповідальності тільки якщо він залишить частину чи місце служби більш ніж на три доби. Однак ці поправки матимуть негативні наслідки, за словами керівника практики кримінального права, партнера LCF Law Group Максима Шевердіна.

ЗСУ. Фото Генштаб
ЗСУ. Фото Генштаб

"Залишення місця служби тривалістю до трьох діб, вчинене в умовах воєнного стану, також не охоплюється складом адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 172-11 КУпАП, оскільки адміністративне правопорушення не містить вказівки на обставини вчинюваного діяння — воєнний стан. Тобто за залишення військової частини, вчинене в умовах воєнного стану, не передбачена ні адміністративна, ні кримінальна відповідальність", - зазначив він.

Правоохоронним органам доведеться закрити всі кримінальні справи, які стосуються дезертирства на строк до трьох днів. Це станеться у тому випадку, якщо президент підпише закон.

Популярні новини зараз
Гроші на кону: "Ощадбанк" зробив важливе оголошення Українцям дали надію: які комунальні тарифи пообіцяли не чіпати Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло
Показати ще

Також незрозуміло, як після введених поправок органи вираховуватимуть терміни, коли військовий перебував поза місцем служби, і з якого моменту починається дезертирство.

Військовий квиток. Фото: Youtube
Військовий квиток. Фото: Youtube

Тільки у 2022 році за цією статтею відкрили 6174 кримінальні провадження, а 1540 військовим вручили підозри. Цього року ця цифра становила 6476, підозру вручили у 877 випадках.

Нагадаємо, скільки часу на оскарження ВЛК: для призовників озвучили важливу інформацію