В Україні продовжується зростання цін на продукти, хоча його намагаються усілякими способами стримати. Ситуація не така критична, як була на початку війни, але подорожчання "пройшлося" майже по всіх групах товарів.

Споживачів попередили, що у майбутньому ціни можуть злетіти ще на один продукт, а точніше напій, і дуже суттєво. Йдеться про вино, розповів голова Укрсадвінпрому Володимир Печко у коментарі Delo.ua.

Червоне вино, кадр з відео
Червоне вино, кадр з відео

За інформацією експерта, виноробство та виноградарство в Україні дуже постраждали через війну. У регіонах налічуються частково чи повністю зруйновані провадження, підприємства, які потрапили під окупацію. Деякі з них пограбовані та заміновані.

Також ця галузь зіткнулася з проблемами через дефіцит пального, зростання цін на засоби захисту рослин та на логістику. Крім того, скляні заводи, де виготовляли пляшки для вина, також пошкоджені. Також на ситуацію вплинула масова міграція українців та втрата основних споживачів – жінок.

Популярні новини зараз
НМТ 2024: абітурієнтам розповіли, кому не світить вступ до ВНЗ Нові правила військового обліку: українців штрафуватимуть без їхнього відома Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло
Показати ще

"Ринок значно просів, якщо порівнювати з довоєнним 2021 роком. Але ми не можемо сказати, через що саме, тобто це сталося через велику міграцію жінок чи зниження купівельної спроможності українців. При цьому імпортний товар продовжує відкушувати частку на внутрішньому ринку", - додав Володимир Печко.

Алкоголь, фото Freepik
Алкоголь, фото Freepik

Експерт попереджає, що через подорожчання бензину, електроенергії та інших складових в Україні можуть злетіти ціни на вино. Виробництва вже активно працюють над цим.

"Ми зараз працюємо над збільшенням мінімальної роздрібної ціни на вино. Виробництво напою подорожчало через зростання цін на корок, логістику, пляшку, пальне, електроенергію та збільшення зарплат співробітників. Думаю, що вартість вина може зрости до 40%", - сказав він.

Нагадаємо, зростання цін не змусить себе довго чекати: українців готують до подорожчання продуктів із серпня