У щоденниках видатного українського письменника Олеся Гончара виявили пророче повідомлення, присвячене Донбасу.

Свого часу на слова класика звернув увагу Юрій Винничук, також український письменник та публіцист. Витяги із щоденників Гончара були опубліковані у виданні "Літературна Україна" за 19 лютого 2015 року.

Олесь Гончар / Соцмережі
Олесь Гончар / Соцмережі

Класик свого часу передчував негаразди, які несуть у собі настрої на Донбасі, і пропонував відрізати "ракову пухлину", щоб "кинути його в пащу імперії".

"Донбас - це ракова пухлина, так відріжте його, киньте в горлянку імперії, хай подавиться! Бо метастази задушать усю Україну! Що дає Донбас нашій духовності, нашій культурі? Ковбасний регіон та ковбасна психологія! Єдину українську школу - і ту зацькували... Ні, нехай нас буде менше на кілька мільйонів, але це буде нація. Ми здатні будемо відродитися, увійти до європейської цивілізованої родини... а так ніколи не буде ладу. Буде розбій та вічний шантаж", – наводить він цитату нібито Олеся Гончара.

Популярні новини зараз
"Працював усе життя, а користі - нуль": чи можуть українські пенсіонери продати свій стаж 2,64 грн за кВт – це ще халява: яким буде новий тариф на електроенергію Мобілізація з 18 травня: кого чекає посилена увага Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома
Показати ще

Після цього багато хто стверджував, що Гончар такого ніколи не писав, хоча і його судження про Донбас вагалися. Що ж насправді Олесь говорив про цей регіон?

У червні 1993 року Гончар вважав, що Донбас "спровокований і обдурений шовіністами". І своїм страйком не дає вугілля дніпропетровським металургам, які ризикують залишитись без доменних печей. На думку письменника, шахтарі шантажують Україну і у них "немає почуття робочої честі". Щоправда, вже за два місяці Гончар забрав свої слова назад.

Втім, Гончар вагався від негативних до позитивних оцінок ще раз. Так, за рік він пише, що Галичина – це вже "нація за всіма ознаками", а ось схід України письменник називає "русифікованим, деформованим полем для великих духовних робіт, резервуаром (і могутнім) для поповнення національних сил".

Нагадаємо, що знову вдома виявляться на дні? Екстрасенс Макс Гордєєв попередив українців про масштабне підтоплення.

Раніше ми повідомляли, що в Біблії суцільна брехня? Дослідження вченого перевернуло його мозок та віру в Бога.