В Україні вирішили скасувати дію пільгового єдиного податку у розмірі 2%, що в результаті матиме негативні наслідки для простих споживачів. Зокрема, через це можуть зрости ціни.

Про це попереджає економіст Олександр Охріменко. За його словами, ціни на товари та послуги справді підвищаться, проте українцям не варто боятися суттєвого подорожчання.

Податкова служба, фото із вільних джерел
Податкова служба, фото із вільних джерел

Він навів у приклад ситуацію з поверненням податків на паливо на довоєнний рівень. Народ лякали, що це спровокує значне зростання цін, але в результаті різниця виявилася не такою суттєвою. Так станеться і зі скасуванням пільгового єдиного податку з 1 серпня.

Крім того, закон про відміну пільг викликав критику серед підприємців та простих українців, але Охріменко вважає, що це вимушений крок, який допоможе економіці країни. Варто зазначити, що в Мінфіні очікують, що ухвалення законопроекту сприятиме збільшенню надходжень до державного та місцевих бюджетів у 2023 році на суму близько 10 млрд гривень.

Популярні новини зараз
Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Новий закон про мобілізацію: чи позбавлять українців житла за неявку по повістці Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар" Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"
Показати ще

"Ціни трохи підростуть, але не радикально. Коли повернули довоєнні податки на паливо, багато хто очікував на стрімке зростання цін. Говорили, що паливо стане дорожчим десь на 20%. Воно справді подорожчало. Але 5%. У цьому випадку ситуація буде схожою. Подорожчання буде, але воно не буде критичним. Нас завжди лякають страшними сценаріями. Але слід розуміти, що цей крок вимушений. В умовах війни, коли катастрофічно не вистачає грошей, іноді потрібно відмовлятися від пільг", - сказав економіст.