У зв'язку із сезоном консервації ціни на цукор в Україні зросли, тільки за останній місяць на 1-1,5 гривні за кілограм. Проте вже восени на споживачів чекає суттєвіше подорожчання на фоні того, на ринок почне надходити сировина вже за підвищеними цінами.

Україна цього року збільшила площі під цукрові буряки. За прогнозами, врожаю буде більше на 1,6 млн тонн, тобто в сумі він становитиме до 11,3 млн, що дозволить підвищити кількість цукрових заводів, що працюють у сезон.

Виробництво цукру, фото: volynnews.com
Виробництво цукру, фото: volynnews.com

Проте виконавчий директор "Економічного дискусійного клубу" Олег Пендзин попереджає, що до збирання врожаю ще далеко, тому складно оцінювати, яким він буде. У той же час USDA прогнозує, що в Україні в 2023-2024 роках зварять 1,5 млн. тонн цукру, що на 13% більше, ніж минулого сезону.

"Погодні фактори можуть підкоригувати і врожайність, і цукристість буряків", - зазначив він.

Популярні новини зараз
60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину Вже ніхто не сховається: "Оберіг" чекає сенсаційне оновлення, про чоловіків знатимуть все Встановлення інвалідності буде проходити по новому: які документи готувати для МСЕК На землю чекають удари руйнівної магнітної бурі: нагряне вже ось-ось
Показати ще

Формально немає причин для зростання цін, як й для дефіциту. Однак виробники все ж таки говорять про подорожчання через підвищення вартості сировини до 30%. Це пов'язано зі збільшенням витрат на добрива, засоби захисту рослин, а також логістику через повернення довоєнних податків.

Цукровий завод, кадр з відео
Цукровий завод, кадр з відео

За прогнозом виробників, цукор може подорожчати як мінімум на 20%, тобто до цінника додасться плюс 7 гривень. Споживачам доведеться віддавати приблизно по 42 гривні за кілограм.

"Виробництво цукру в Україні неефективне. На багатьох заводах встановлено обладнання ще 30-40 років минулого року. Тому виробники традиційно шукають виправдання високими цінами", - додав Пендзин.

Нагадаємо, тепер це відділ делікатесів: українські супермаркети оновили ціни на свинину, курятину та сало.

Раніше ми писали про те, що українці одержують "листи щастя" з вимогою платити за світло наперед: "Протягом трьох днів"

Як повідомляв Знай.ua, дорослі діти не платять за комуналку: що робити пенсіонерам