У зв'язку із сезоном консервації ціни на цукор в Україні зросли, тільки за останній місяць на 1-1,5 гривні за кілограм. Проте вже восени на споживачів чекає суттєвіше подорожчання на фоні того, на ринок почне надходити сировина вже за підвищеними цінами.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяУкраїна цього року збільшила площі під цукрові буряки. За прогнозами, врожаю буде більше на 1,6 млн тонн, тобто в сумі він становитиме до 11,3 млн, що дозволить підвищити кількість цукрових заводів, що працюють у сезон.
Проте виконавчий директор "Економічного дискусійного клубу" Олег Пендзин попереджає, що до збирання врожаю ще далеко, тому складно оцінювати, яким він буде. У той же час USDA прогнозує, що в Україні в 2023-2024 роках зварять 1,5 млн. тонн цукру, що на 13% більше, ніж минулого сезону.
"Погодні фактори можуть підкоригувати і врожайність, і цукристість буряків", - зазначив він.
Формально немає причин для зростання цін, як й для дефіциту. Однак виробники все ж таки говорять про подорожчання через підвищення вартості сировини до 30%. Це пов'язано зі збільшенням витрат на добрива, засоби захисту рослин, а також логістику через повернення довоєнних податків.
За прогнозом виробників, цукор може подорожчати як мінімум на 20%, тобто до цінника додасться плюс 7 гривень. Споживачам доведеться віддавати приблизно по 42 гривні за кілограм.
"Виробництво цукру в Україні неефективне. На багатьох заводах встановлено обладнання ще 30-40 років минулого року. Тому виробники традиційно шукають виправдання високими цінами", - додав Пендзин.
Нагадаємо, тепер це відділ делікатесів: українські супермаркети оновили ціни на свинину, курятину та сало.
Раніше ми писали про те, що українці одержують "листи щастя" з вимогою платити за світло наперед: "Протягом трьох днів"
Як повідомляв Знай.ua, дорослі діти не платять за комуналку: що робити пенсіонерам