Українські чоловіки за кордоном мають бути на консульському обліку під час мобілізації та військового стану. Адвокати Ірина та Владислав Леонови розповіли, чи потрібно таким особам стати на військовий облік, коли вони повернуться додому.

Правозахисники нагадали, що правила військового обліку регулюються законом "Про військовий обов'язок та військову службу" та постановою Кабміну "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів".

Мобілізація в Україні. Фото: Youtube
Мобілізація в Україні. Фото: Youtube

Ставати на військовий облік мають певні категорії призовників, військовозобов'язаних та резервістів. Зокрема, звільнені зі служби та зняті з обліку ЗСУ, які закінчили альтернативну службу, що прибули з інших місцевостей чи з-за кордону, та особи, які набули громадянства України та досягли 27-річного віку.

Чоловіків після прибуття на нове місце проживання зобов'язують протягом 7 днів стати на військовий облік, а також не раніше ніж за 3 дні вибуття з місця проживання знятись із зазначеного обліку. Зробити це необхідно безпосередньо у ТЦК, пред'явивши працівникам паспорт, документи про місце проживання та приписне, якщо воно є.

Популярні новини зараз
"Газмережі" просять встигнути до 20 травня: що потрібно зробити всім побутовим споживачам В Україні впроваджують новий спосіб оплати за тепло: що тепер робитимемо Не тільки вода та світло: для українців піднімають ще один тариф Українцям знову заплатять 2200 гривень: шанс підготуватися до зими
Показати ще

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube
Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

Це означає, що особи, які повернулися з-за кордону, теж повинні пройти цю процедуру. Внаслідок взяття на облік їм видаються військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного.

"Військкомат перевіряє наявні документи, оформлює картку первинного обліку та направляє на медкомісію за результатами якої ВЛК (військово-лікарська комісія) приймає рішення щодо ступеня вашої придатності за станом здоров’я. Після цього особа підлягає взяттю на військовий облік, якщо тільки за рішенням ВЛК її не буде визнано непридатною до військової служби за станом здоров’я та виключено з військового обліку", - додали адвокати.

Нагадаємо, чи можуть мобілізувати без проходження ВВК: важливе пояснення

Раніше ми писали про те, що контроль за перетином кордону посилять: у ДПСУ розповіли про посилення перевірок при виїзді чоловіків

Як повідомляв Знай.ua, студенти від 30 до 50: українські чоловіки масово штурмують виш