У п'ятницю, 18 серпня, православні християни відзначають передсвяткування одного з найважливіших християнських свят - Преображення Господнє, яке востаннє припаде на 19 серпня.

Адже вже з 1 вересня 2023 року православні свята перенесуться, у тому числі й усі три Спаси та Преображення.

На Преображення Господнє або Яблучний Спас потрібно обов'язково сходити до церкви та освятити різноманітні фрукти. Прийнято пригощати рідних і їсти самим яблука, яке в народі вважається символом родючості.

Але це буде завтра, а ми повернемось до 18 серпня. У цей день православні вшановують Євстигнія Житника.

Популярні новини зараз
Школярам встановлять нові правила відвідування уроків: за що суворо каратимуть Готуйте мішки для грошей та відкривайте валютні рахунки: на кого із знаків Зодіаку зваляться шалені гроші ще до кінця року В українців почнуть вилучати машини для армії: хто під загрозою "Мобілізувати не можна відпустити": ТЦК отримали терміновий наказ від Міноборони
Показати ще

Люди намагалися закінчити усі справи. Якщо ви працюєте в полі, то потрібно, щоб усе з полів було вже прибрано. Люди навіть влаштовували спеціальні обряди з конопляною олією, просячи землю дати добрий урожай наступного року. А якщо хочете отримати щастя та удачу, то потрібно зібрати перші 12 колосків після збирання поля. Їх потрібно покласти перед образами та зберігати до весни.

Якщо ж ви живете в будинку або в квартирі, то потрібно закінчити всі домашні справи, добре прибрати, щоб це не турбувало вас на Спаса. Вдома треба замісити ячмінний хліб із першого врожаю. Його їдять із сирою цибулею, сіллю та квасом. Така трапеза дасть тілу здоров'я, а особі – свіжість.

Цього дня цибулі відведено особливе місце. Її потрібно обов'язково викопати, щоб він встиг просохнути. З цибулин робили цілі зв'язки-гірлянди. Вважається, що вона очищатиме повітря і тому її потрібно розвісити у всіх кімнатах.

Щоб дізнатися, якою буде погода в грудні, треба подивитися за погодою сьогодні, в зимовий місяць вона буде ідентичною. Погоду пророкували і найближчими днями. На заході сонця виходили в поле і на все горло кричали. Якщо відлуння далеко, то день буде сонячним, якщо близько - значить, незабаром дощ.

Вихідні у грудні, фото: inlviv.in.ua
Вихідні у грудні, фото: inlviv.in.ua

Якщо ви хоч колись робили самі свічки, то сьогодні якраз для цього. Але якщо ні, то варто хоч спробувати. Цього дня господарі будинку катали воскові свічки на всі свята на рік, на пологи та весілля, на хрещення, сиротам та вдовам, громниці та на похорон. Частина мала зробити дружина, а частина – чоловік. Особливою свічкою є свічки-трійці. Вони вважаються оберегами від різних напастей для сім'ї. Підсвічники для них були зроблені особливо гарними. Під час крутки вносили зеленосвятське, купальське чи маковейське зілля, а також квіти з пасіки.

Свічки. Фото: скрін youtube
Свічки. Фото: скрін youtube

Також дівчата намагалися знайти житню матку - 12 колосків, які впустили при жниві, перший, хто зібрався, вважався щасливчиком. Колоски зберігали поряд із образами, і люди вірили, що вони мають силу допомагати людям.

Варто зазначити, що 18 серпня триває Успенський піст, тому дійсними є всі заборони на нього. Крім цього, є й інші небажані дії.

Що не можна робити 18 серпня:

  • Не можна 18 серпня, в день Євстигнія Житника, їсти пшеничний хліб.
  • Не можна 18 серпня їсти сирі курячі яйця. Вважається, що з них може вилупитися диявол, тому краще яйця смажити чи варити. У тісто, до речі, сьогодні також не рекомендується класти яйця.
  • Не можна день Євстигнія Житника залишати відкритими каструлі з їжею. У них може потрапити нечисть, яка наведе на їжу пристріт, і той, хто з'їв її, буде сильно хворіти.
  • Не можна 18 серпня виходити опівночі з дому, оскільки в цей час доби вулицями блукають чорти, які можуть обернути людину в себе.
  • Не можна на день Євстигнія Житника укладати фінансові угоди, а також вести ділові переговори. Вони будуть провальними.
  • Не можна 18 серпня залишати малюків самих у кімнаті. Вони можуть злякатися так, що почнуть заїкатися. Вилікувати від такого заїкуватості зможе лише досвідчений цілитель.

Скрін, відео YouTube немовля
Скрін, відео YouTube немовля

Нагадаємо, що "Воювати підуть усі": нардеп пояснив, у якому разі закличуть кожного.

Раніше ми повідомляли, що залишилися лічені дні : у YASNO звернулися до українців із важливим нагадуванням.

Також не зайвим буде нагадати про заборони на Успенський піст-2023: правила харчування, чому не можна укладати шлюб і за що треба молитися.