Багато українців зараз замислюються над тим, як "добити" стаж, щоб отримувати хоча б мінімальну пенсію.

Звичайно, це справжні копійки в порівнянні з зростаючими цінами, але краще так, ніж нічого. Є й інша категорія українців - ті, чий стаж навіть вищий за норму. Звичайно ж, за це належить доплата і не всі пенсіонери знають, як розрахувати її розмір, щоб знати про своє належне.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

У ПФУ допомогли розібратися у цьому та розповіли як дізнатися розмір доплати за наднормативний стаж. Про це повідомляєпрес-служба відомства. Так, для того щоб вийти на пенсію за віком, українці мають накопичити певну кількість страхового стажу.

При цьому стаття 28 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" визначає, що за кожний повний рік страхового стажу понад 35 років чоловікам та 30 рокам жінкам пенсія за віком збільшується на 1% розміру пенсії, проте не більш як на 1% мінімального розміру пенсії за віком (прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність).

Популярні новини зараз
Прогноз магнітних бурь на травень: коли чекати "ударів по голові" Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома
Показати ще

Деньги. Фото: скрин youtube
Гроші. Фото: скрін youtube

Це означає, що якщо розмір пенсії людини, обчислений за формулою з урахуванням набутого стажу та заробітку вище за прожитковий мінімум для непрацездатних осіб (з грудня 2022 року - 2093 грн), то доплата обчислюється виходячи з величини прожиткового мінімуму.

Крім того, у ПФУ звернули увагу на те, що пенсіонерам, які працюють при зростанні прожиткового мінімуму, доплата за понаднормативний стаж перераховується після звільнення з роботи.

Пенсіонери . Фото Pexels
Пенсіонери . Фото Pexels

Нагадаємо, що заради цього варто було працювати 35 років: українським пенсіонерам восени збільшать виплати на 300 грн.

Раніше ми повідомляли, що тариф на електроенергію зріс у два рази, але це не допомагає: українців просять не панікувати.

Також стало відомо, що юрист назвав способи списання боргів за газ: "Треба довести...".